Tholen - "Stilte voor de storm." Zo beschrijft Wim Bouden deze eerste weken van december. De feestdagenperiode betekent voor het Vlaamse kiemgroentenbedrijf altijd een piekdrukte in de verkoop. Dit jaar verwacht Wim niets anders, maar het is dus nog even afwachten. "We zitten volop in de voorbereidingen en verwachten dat het rond de 18e los zal barsten."

"En dan loopt meestal door tot de 29e. Kerst en Nieuwjaar blijven echt hoogtijdagen in de vraag naar kiemgroenten om een gerecht net dat extra stukje luxe en smaak te geven", vertelt de teler/handelaar uit het Vlaamse Deinze. "Het is nu nog relatief rustig, maar vanaf eind volgende week verandert dat volledig en schakelen we meteen naar volle capaciteit. Dan volgen traditiegetrouw echt tien bijzonder intense dagen. Dat is elk jaar opnieuw zo. We weten intussen dat die periode altijd losbarst. Gelukkig kennen we na al die jaren het klappen van de zweep en zijn we goed voorbereid. Alles staat klaar om die drukte op te vangen."
Teelten overlappen
Dat het zo druk is, komt, zo stelt Wim, omdat Kerst en Nieuwjaar natuurlijk maar een week van elkaar zitten. "Onze teelt heeft veertien dagen groei nodig, waardoor de twee feestdagen elkaar qua productie volledig overlappen. Dat maakt de planning soms echt uitdagend. Mocht kerst bijvoorbeeld op 1 december vallen, dan zou dat voor ons organisatorisch een stuk idealer zijn. Maar ja, dat verandert natuurlijk nooit", lacht hij. "25 december en 1 januari blijven zoals ze zijn. Dus passen wij ons aan de kalender aan."
"Omdat de feestdagen elk jaar op andere weekdagen vallen, schuift de drukte wel telkens wat. In een jaar als dit bijvoorbeeld valt kerst op een donderdag; vorig jaar was het een woensdag, volgend jaar wordt het een vrijdag. Dat maakt dat we altijd opnieuw moeten inschatten wanneer klanten precies beginnen te bestellen. Al in het weekend ervoor, of pas die maandag. Maar goed, onze planning staat en die werkt jaar na jaar."

Zitten er dan nog ontwikkelingen in de favoriete verkopers? "De hardlopers blijven de klassiekers. We hebben prachtige andere producten, zoals daikon – of rodekoolkkiemen, maar men blijft veelal bij wat vertrouwd is: Prei-, luzerne-, rode radijs- en rode bietscheuten zijn de favorieten. De rest van het assortiment volgt op afstand. Het verschilt ook sterk per klant: de ene verkoopt nauwelijks iets met kerst, terwijl anderen tien keer zoveel draaien. Dat hangt af van hun klantenbestand en de teelten die bij hen populair zijn."
Drukte in januari
Voordeel voor Kiem-X is dat het bedrijf altijd aan kan op een vertrouwd product. "Uitdagingen binnen de teelt hebben we eigenlijk bijna niet. Natuurlijk zijn er altijd kleine fluctuaties, zoals putwater dat na de winter kouder is dan na de zomer, en bij een echte hittegolf dringt de warmte wat meer door in de installaties. Maar dat is allemaal beheersbaar. Voor ons is dit dagelijkse kost. We zijn onze eigen meesters geworden in de teelt, en er zijn geen bijzondere problemen gelukkig. Na de drukte van de feestdagen gaan we weer lekker door in januari, wat voor ons ook een sterke maand is. Dan zijn er veel recepties, feesten, etentjes bij families thuis en restaurantbezoeken. Daardoor blijft de vraag hoog en loopt de drukte eigenlijk na de feestdagen gewoon nog even door."
Voor meer informatie:
Wim Bouden
Kiem-X
Peperhol 6
9850 Deinze, België
Tel.: +32 472 703954
[email protected]
www.kiem-x.be