Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlanders eten meer peulvruchten, maar Nederlandse teelt blijft nog beperkt

De consumptie van peulvruchten in Nederland stijgt. Volgens Rabobank zijn de supermarktverkopen van peulvruchten de afgelopen drie jaar met 10-15% gegroeid, mede dankzij een fors uitgebreid assortiment en een groter gebruik als ingrediënt in snacks, kant-en-klaarmaaltijden en plantaardige vlees- en zuivelalternatieven.

© Dreamstime

"We eten ze nog steeds te weinig. Volgens het Voedingscentrum zou elke Nederlander een keer per week peulvruchten moeten eten. Een paar jaar geleden aten we ze echter slechts eens per twee weken", aldus de Rabobank. Hoewel de gewenste verdubbeling van de consumptie nog niet is bereikt, is er wel een kleine inhaalslag gemaakt.

Assortiment en gemaksproducten
Sinds 2022 zijn producten zoals bruine en zwarte bonen, kapucijners en linzen flink in volume toegenomen. Vooral exotische peulvruchten zoals kikkererwten en edamame-boontjes dragen bij aan de groei. Supermarkten en merkfabrikanten zoals HAK en Boon hebben actief peulvruchten gepromoot en nieuwe gemaksproducten geïntroduceerd om ze aantrekkelijker te maken.

Het aantal producten met peulvruchten als ingrediënt groeit iets minder hard, voornamelijk door rationalisatie in het segment van plantaardige vleesvervangers. Op snack- en maaltijdschappen is wel een toename te zien. Het peulvruchtenschap van een gemiddelde Nederlandse service-supermarkt telde in vier jaar tijd ruwweg dertig tot veertig nieuwe producten, een groei van circa 30%.

Nederland nog afhankelijk van import
De meeste peulvruchten in Nederland worden geïmporteerd. Waar Nederland 7.000 ton peulvruchten verbouwt, produceren landen als Canada en Australië respectievelijk 5,4 en 2,7 miljoen ton. Ook vergeleken met andere Europese landen blijft de Nederlandse teelt beperkt. Een deel van de Nederlandse oogst wordt bovendien gebruikt voor diervoeding.

© Rabobank

Wereldwijd is de peulvruchtenmarkt geconcentreerd. Canada en Australië domineren nog steeds, maar Rusland en Turkije winnen terrein. Tegelijkertijd werken landen als India en de EU aan meer zelfvoorzienendheid. De prijsvorming blijft echter ondoorzichtig, met grote schommelingen door weersomstandigheden en beleidsmaatregelen.

Meer samenwerking nodig
Het opschalen van Nederlandse teelt van exotische peulvruchten zoals edamame of kikkererwten wordt bemoeilijkt door hogere kosten in land en arbeid. Rabobank benadrukt dat meer samenwerking in de hele keten nodig is. "Supermarkten kunnen telers en verwerkers tegemoetkomen met minder focus op de laagste inkoopprijs, meerjarige afzetgaranties en evenwichtige risicodeling. Telers moeten op hun beurt openstaan voor transparantie in kostprijs en een innigere relatie met afnemers."

Een voorbeeld van succesvolle Nederlandse teelt is volgens de Rabobank te zien bij Jumbo, waar edamame-boontjes uit Nederland in het vriesvak liggen.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer