De oogst van veldsla in Duitsland draait momenteel op volle toeren. "We hebben helaas te maken gehad met een aantal kwaliteitsissues omdat veel van onze telers te maken kregen met te natte omstandigheden op de velden. Dit probleem deed zich voor in Baden en de Pfalz, maar ook in de regio Freiburg. Ondanks dat er geen langdurige regenperiodes waren, viel er soms wel erg veel regen," aldus Andreas Frey, groothandelaar op de groothandelsmarkt in Karlsruhe.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Drie hoogtepunten in het winterassortiment van Frey: van links naar rechts: Belgische Flower Sprouts, watermeloenradijs of 'Red Meat' van teeltbedrijf Stubenbordt in de Pfalz, en regionale veldsla.
Daarbij was het de afgelopen tijd tamelijk donker weer, wat resulteerde in een kleiner formaat veldsla. "De markt toont een gemengd beeld: aan de ene kant zijn er klanten die de kleinere veldsla blijven kopen, ook al voldoet deze niet aan hun gebruikelijke standaard. Aan de andere kant beschikken we over producten van een teler die slechts lichte waterschade ondervond en daardoor grotere veldsla aanbiedt. Hiervan profiteren we dankzij ons uitgebreide telersnetwerk," licht Frey toe.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Andreas Frey presenteert Baden physalis van de OGA-OGV
Het veldslaseizoen van dit jaar startte officieel in oktober. Tot nu toe liggen de prijzen iets boven die van vorig jaar, meldt Frey. Hij merkt daarbij op dat er geen sterke concurrentie is met kasproducten vanwege hun grote verschillen. "Veldsla is veel steviger en geliefd in ons afzetgebied. Interessant genoeg zijn er delen van Duitsland waar de zachtere variant, uit de kas of het veld, de voorkeur krijgt. Beide producten hebben daarom hun eigen plek." Veldsla is meestal tot maart beschikbaar, afhankelijk van het weer.
Volgens Frey blijft veldsla een exclusief product. "We zien vooral rond Kerst en andere feestdagen een aanzienlijke stijging in de vraag. Consumenten letten dan minder op de prijs dan gedurende de rest van het jaar, wat soms leidt tot schommelingen in de vraag. Hier proberen we op in te spelen met slimme prijsacties."
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Een andere blikvanger in het assortiment: kleurrijke snijbiet
Frey biedt nu ook regionale Flower Sprouts aan van teler Zapf uit de Pfalz. "Als exclusieve handelspartner hebben we de laatste jaren een aantal prestigieuze klanten kunnen overtuigen. Net als andere jaren zijn we in de eerste week van november gestart met het seizoen. Naast regionale producten hebben we ook Flower Sprouts uit België, die ongeveer 20% goedkoper zijn. Toch zien we dat kwaliteitsbewuste klanten steeds weer specifiek naar regionale Flower Sprouts vragen. Ons motto 'Vers van hier' houden we hoog."
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Gourmetwortelen
Opschaling van capaciteit en assortiment
Gemüsebau Frey is al jarenlang een gevestigde naam op de groothandelsmarkt in Karlsruhe en heeft zich bewezen als een betrouwbare partner voor zowel regionale als nationale retailers. Het terrein en productassortiment zijn voortdurend uitgebreid en aangepast aan de huidige marktstandaarden. Contractteelt met duidelijke specificaties blijft de kern van het bedrijf, waarbij raskeuze, smaak en optische eisen centraal staan om hoogwaardige producten zoals gourmetwortelen te garanderen. "Zoals onze bedrijfsnaam al aangeeft, komen we oorspronkelijk uit de groenteteelt," verklaart Andreas Frey. "Maar we zijn al lang geen traditionele groothandel in groenten meer. Tegenwoordig leveren we ook een breed fruitassortiment. Een van onze seizoensspecialiteiten is bijvoorbeeld Rotkehlchen, ons kwaliteitslabel voor Spaanse citrus. Wij starten momenteel geleidelijk met het nieuwe citrusseizoen en zetten daarbij nadrukkelijk in op rechtstreekse import."
© Gemüsebau Frey GmbH
Om te voldoen aan de toenemende eisen van de handel én aan de eigen kwaliteitsfilosofie, heeft Gemüsebau Frey de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn koel- en opslagcapaciteit. Inmiddels beschikt het bedrijf over bijna 3.500 vierkante meter moderne opslagruimte en vijftien laaddocks voor vrachtwagens. Daarbij horen meerdere gespecialiseerde temperatuurzones, die het mogelijk maken om voor elke productcategorie de optimale verscondities te waarborgen.
Deze technische uitbreiding vormt de ruggengraat voor het continu onder de best mogelijke omstandigheden opslaan en uitleveren van gevoelige producten. Maar naast hightech voorzieningen legt het bedrijf vooral de nadruk op één aspect: zorgvuldige productbehandeling en de inzet van zijn medewerkers.
"Het is de combinatie van vakmanschap, strakke logistiek en menselijke aandacht die het kwaliteitsniveau mogelijk maakt waarvoor ons bedrijf vandaag de dag in de markt wordt gewaardeerd," besluit Frey.
Voor meer informatie:
Andreas Frey
Gemüsebau Frey GmbH
Groothandelsmarkt Karlsruhe
Tel.: +49 721 61 41 19
[email protected]
www.gemuesebau-frey.de