Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Food100: dit zijn de 6 Foodhelden van 2025

De vakjury van Food100 heeft vrijdag 21 november in BlueCity Rotterdam de zes Foodhelden van 2025 bekendgemaakt. De jaarlijkse Food100-lijst, een initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, FoodInspiration en Slow Food Youth Network, zet impactmakers in de voedingsketen in de schijnwerpers. Dit jaar richten veel kandidaten zich op het terugdringen van voedselverspilling, de eiwittransitie en onderzoek naar ingrediënten van de toekomst.

© Oene Sierksma

In de Balzaal van het voormalige Tropicana-zwemparadijs werden drie jonge vernieuwers (onder de 35) en drie ervaren makers (boven de 35) extra gelauwerd met de titel 'Foodheld 2025'. "Ongeduldige aanjagers zijn nodig. Juist dankzij dat aanjagen worden veranderingen mogelijk gemaakt", zei Mary van Hoek-Hendriks, auteur van het boek 'Mastering Food Innovation | Impact by Design' tijdens de uitreiking.

Dit zijn de zes Foodhelden van 2025:

© Oene Sierksma

Onder de 35
Zoe van Helvoirt, mede-oprichter BeeGrateful
Met BeeGrateful ontwikkelt Zoe van Helvoirt leefruimte voor wilde bijen in stedelijke gebieden. Het team bouwt innovatieve bijenhotels, zoals de Streetlight Bee&Bee die aan lantaarnpalen hangen, en verzamelt data voor onderzoek. BeeGrateful werkt samen met gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen en richt zich op educatie over het belang van wilde bijen.

Bas van Kranen, executive chef restaurant Flore (Amsterdam)
Iedere week maakt Bas van Kranen ruimte in zijn team voor productonderzoek. Bij Flore vormen groenten en fruit sinds de opening de basis van zowel plantaardige als omnivore gerechten; de keuken werkt volledig zonder zuivel en gebruikt plantaardige melk op basis van Nederlandse spliterwten, soja, walnoten en kastanjes. Tegelijk serveert Flore zorgvuldig geselecteerde dierlijke producten. "Het gaat niet om uitsluiten, maar ombegrijpen", zegt de chef.

Zuzanna Zielińska, oprichter HarvestCare
Zuzanna Zielińska verbindt regeneratieve landbouw met gezondheid. Met haar Food Pharmacy-concept krijgen chronisch zieke patiënten recepten en begeleiding van zorgprofessionals, zodat zij op een praktische manier kennismaken met gezonde voeding, met als doel zowel gezondheid te verbeteren als de transitie naar een regeneratief voedselsysteem te ondersteunen.

Boven de 35
Maartje Nelissen, mede-oprichter Plant FWD
Maartje Nelissen promoot plantaardig eten en de eiwittransitie via Plant FWD en The Food Line-up, de eerste Europese B Corp-gecertificeerde cateraar. Ze brengt duurzame foodconcepten naar festivals, horeca en bedrijven om eetgewoonten en maatschappelijke impact te veranderen.

Ruud Barth, CEO en oprichter SAIA
Met SAIA Agrobotics ontwikkelde Ruud Barth een combinatie van robotica en AI voor de glastuinbouw. Zijn systeem houdt planten kort en verticaal en laat planten naar de robot komen, met als doel arbeidskosten te halveren en opbrengst te verhogen.

Sam Emons & Jorian Damen, eigenaren Gelukkige Groentes & DeVoedseltuinders
Sam Emons en Jorian Damen beheren twee natuur-inclusieve voedseltuinen waar leden wekelijks oogsten. Hun aanpak vermijdt verpakkingen, kunstmest en pesticiden en investeert in biodiversiteit; zo dragen meer dan vijfhonderd leden bij aan een lokaal en duurzamer voedselsysteem.

© Oene Sierksma

De honderd impactmakers van de Food100 zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury. Dit jaar bestaat die uit acht foodprofessionals, waaronderTommyTomato-oprichter Bas Turk, plant-forward chef Sheila Sheila Struyck en teler Ivar van Dorst van Ekoto.

Daadkracht, innovatie en een brede visie
Zij kozen uit alle aanmeldingen de kandidaten die uitblinken in daadkracht, innovatie en een brede visie op duurzaamheid. Een ander belangrijk criterium is het vermogen om anderen mee te nemen in de voedseltransitie door actief kennis en netwerk in te zetten.

© Oene Sierksma

Foodheld Bas van Kranen van restaurant Flore zegt dat hij stap voor stap verder kijkt, om te zien hoe hij nog meer impact kan maken. "Het is belangrijk ons bewust te zijn van onze gezamenlijke kracht. Ik vier successen vooral voor de mensen om me heen, niet zozeer voor mezelf."

Voor meer informatie:
Food100
Nieuwe Kazernelaan 2 D-42
6711 JC Ede
Tel: +31(0)318 493135
[email protected]
www.food100.nl

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer