Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal consumptieaardappelen in Nederland in 25 jaar niet zo groot geweest

In 2025 wordt er op ruim 83 duizend hectare consumptieaardappelen geteeld. Dit is 8,6 procent meer dan vorig jaar. Het was voor het laatst in 2000 dat de teeltoppervlakte consumptieaardappelen boven de 80 duizend hectare uitkwam. Het areaal van uien en tarwe nam toe, het areaal suikerbieten daalde. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de landbouwtelling 2025 van het CBS.

© CBS
Areaal akkerbouwgewassen

De totale oppervlakte akkerbouw is in 2025 vergeleken met een jaar eerder met 3,1 procent toegenomen tot bijna 547 duizend hectare. Dit is weer vergelijkbaar met de oppervlakte van 2023.

Het areaal aardappelen bedraagt ruim 164 duizend hectare. Met name het areaal consumptieaardappelen nam toe (8,6 procent). Maar ook poot- (5,9 procent) en zetmeelaardappelen (1,9 procent) worden vaker geteeld.

Aandeel consumptieaardappelen groeit
Van alle aardappelen die in Nederland geteeld worden, wordt het aandeel zetmeelaardappelen steeds kleiner en het aandeel consumptieaardappelen groter. Inmiddels is nog geen kwart van de aardappelen een zetmeelaardappel. Dit schommelde jarenlang rond de 30 procent. De helft van alle aardappelen wordt geteeld voor consumptie, de overige kwart is voor pootgoed.

Opnieuw record areaal zaaiuien
Net als in 2024 wordt er in 2025 weer een record aan zaaiuien geteeld. Het areaal bestaat uit 33,2 duizend hectare, 3,6 procent meer dan een jaar eerder. Deze groei wordt veroorzaakt doordat er meer rode zaaiuien worden geteeld (+35,6 procent).

Het overgrote deel van het areaal zaaiuien (81,1 procent) bestaat uit gele uien. Deze worden vergeleken met een jaar eerder wel iets minder geteeld (-1,8 procent). Ook de tweedejaars poot- en plantuien zijn in oppervlakte afgenomen met 2,5 procent naar 6 duizend hectare.

Bron: CBS

Publicatiedatum: