De oogst van rode bessen op het bedrijf van David Knöbl werd dit jaar afgerond op 24 juni. "Vorig jaar waren we zelfs tien dagen eerder klaar," vertelt Knöbl, die al vier jaar rode bessen teelt op ongeveer 1,5 hectare. "Toch liggen we dit jaar nog steeds enkele dagen voor op het gemiddelde in termen van plantontwikkeling."
Volgens Knöbl is vooral de keuze van het ras bepalend geweest voor deze vroege oogst. De juiste rassenkeuze maakt het mogelijk om optimaal in te spelen op de klimatologische omstandigheden en de groeicyclus van het gewas.
Geboren in een familie van fruittelers in Neudauberg, Burgenland – vlak bij de grens met Stiermarken – ging David Knöbl na zijn studie in 2020 op zoek naar een nieuw gewas als aanvulling op de bestaande appelteelt op het familiebedrijf. Zijn keuze viel op rode bessen. In plaats van te kiezen voor gevestigde variëteiten zoals Rovada of Haronia, besloot hij te investeren in Marlena – destijds een nieuw, vroeg ras. Een gewaagde keuze, die zich volgens Knöbl inmiddels heeft uitbetaald.
"Onze oogstperiode duurt slechts acht tot twaalf dagen. Dat is relatief kort, maar de marktprijzen blijven stabiel en op een goed niveau," legt hij uit. Knöbl schrijft dit toe aan de beperkte concurrentie in het vroege segment. "Terwijl de oogst van lokale Haronia's pas net is begonnen, zijn wij al klaar."
© Knöbl Obsthof
Links: Rode bessen verpakt voor de Oostenrijkse retailmarkt. Groothandelaren bieden het fruit aan in trays van 250 gram, terwijl discounters doorgaans kiezen voor het grotere 500-gramformaat. Rechts: Vers geoogste rode bessen, direct van het veld.
Regionale rode bessen in opkomst
De regionale aalbes wint langzaam maar zeker terrein. Via distributiepartner Lammer Fruchtlogistik worden de bessen landelijk vermarkt, zowel aan discounters als aan retailers. "Toch zien we dit jaar een daling van ongeveer 20% in bestellingen vanuit de supermarktketens," zegt David Knöbl. "De vraag is iets zwakker dan in voorgaande jaren." Ondanks deze terugloop blijven de prijzen op het niveau van vorig jaar, wat volgens Knöbl een acceptabel resultaat is voor de telers.
Hoewel veel supermarkten ook tijdens het hoogtepunt van het binnenlandse seizoen geïmporteerd product aanbieden, ziet Knöbl duidelijke kansen voor de regionale oorsprong. "Onze rode bessen maken structureel deel uit van het regionale 'Da komm ich her'-assortiment, en de herkomst wordt op het verkooppunt goed zichtbaar gecommuniceerd."
© Knöbl Obsthof
Oostenrijkse rode bessen van het ras Marlena zijn nog verkrijgbaar tot week 27.
Goede, stabiele marktniche
Knöbl ziet ook op de lange termijn groeipotentieel voor de lokale rode bes. "Het product heeft zich de afgelopen jaren goed gepositioneerd. Een uitbreiding van het areaal op middellange tot lange termijn sluit ik niet uit. In dat geval zou ik me volledig richten op het ras Marlena, dat ons toegang biedt tot een specifieke nichemarkt met stabiele prijzen," aldus Knöbl. Het telen van latere rassen is voor hem geen optie.
Daarnaast biedt de vroege oogstplanning ook logistieke voordelen. "Door de oogst van rode bessen af te wisselen met die van appelen, kunnen we onze plukkers efficiënter inzetten." Toch houdt Knöbl voorlopig de ontwikkelingen afwachtend in de gaten. "Vanaf volgend jaar mogen we het gewasbeschermingsmiddel Movento van Bayer niet meer gebruiken. Voordat ik investeer in uitbreiding, wil ik eerst duidelijkheid over de toekomstige beschikbaarheid van alternatieven."
© Knöbl Obsthof
De bessengaard is uitgerust met hagelnetten en druppelirrigatie, waarbij alleen tijdens de bloei extra irrigatie nodig was.
Voor meer informatie:
David Knöbl
Obsthof Knöbl
Gemeindestraße 9
7574 Neudauberg, Oostenrijk
Tel: +43 664 8685730