De spanningen in het Midden-Oosten hebben de afgelopen twee weken geleid tot aanzienlijke verstoringen in de logistiek, zoals op grote schaal is gerapporteerd. Niet alleen de direct betrokken landen ondervinden de gevolgen, ook omliggende landen merken de impact. Zo melden Egyptische exporteurs in lokale media dat de transportkosten zijn verdubbeld, met stijgingen tot wel 100 procent. Tegelijkertijd kampt het land met een tekort aan containers.
In Marokko is het beeld anders. Souad Farih, business development manager bij transportbedrijf JTTL: "Hoewel de situatie enigszins onduidelijk blijft, hebben we de afgelopen weken geen grote verstoringen of structurele veranderingen waargenomen in de Marokkaanse AGF-export. Marokko heeft beperkte handelsrelaties met zwaar getroffen landen zoals Iran en Israël, waar sprake is van grootschalige opschorting van vluchten, verstoringen in de scheepvaart en sluiting van havens en luchthavens."
© JTTL
Volgens Souad ondervinden Marokkaanse exporteurs geen stijging van de verzendkosten als gevolg van de recente spanningen in het Midden-Oosten. "We hebben geen significante prijsverhogingen opgemerkt. Wel is het belangrijk om te vermelden dat de transportkosten richting Azië al hoog liggen, omdat we sinds het begin van de crisis in de Rode Zee via Kaap de Goede Hoop moeten omvaren."
Ook een tekort aan containers lijkt Marokko voorbij te gaan. "Over het algemeen is de situatie voor Marokkaanse exporteurs stabiel, mits men accepteert dat de huidige omstandigheden na de Rode Zee-crisis de nieuwe norm zijn geworden. De recente verstoringen in het Midden-Oosten hebben vooralsnog geen directe impact gehad op de Marokkaanse export."
Over de handelsrelatie tussen Marokko en Egypte, waar aan het begin van het mangoseizoen transportproblemen worden gemeld, merkt Souad op: "De meeste zendingen verlopen rechtstreeks via rederijen. Omleidingen via internationale vervoerders zijn zeldzaam, waardoor het moeilijk in te schatten is in hoeverre de Egyptische situatie effect heeft op Marokkaanse handelaren."
Farih onderstreept de groeiende strategische waarde van logistiek voor de landbouwsector. "Bij JTTL willen we deze rol versterken. Als specialist in internationaal lucht-, zee- en wegvervoer én lokaal transport, hadden we de eer om als eerste expediteur deel te nemen aan de Internationale Landbouwbeurs SIAM 2025 in Meknes. We bieden Marokkaanse exporteurs en importeurs betrouwbare, gecontroleerde logistieke oplossingen die voldoen aan de eisen van de internationale markt," besluit Farih.
Voor meer informatie:
Souad Farih
JTTL (Transit Jalal)
Tel: +212660028180
s.farih@jttl.ma
www.jttl.ma