Een dagje naar het strand kan inmiddels oplopen tot wel 100 euro, en dat dreigt toeristen – zowel uit binnen- als buitenland – af te schrikken. "De hoge prijzen zetten het Nederlandse kusttoerisme onder druk," zegt Sjuk Akkerman, sectorspecialist Services & Leisure bij ING Sector Banking.
Volgens ING komt hierdoor de concurrentiepositie van kustregio's in gevaar. Om aantrekkelijk te blijven, zouden horecaondernemers meer moeten inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding.
© INGDe prijsstijgingen zijn een gevolg van inflatie, hogere inkoop- en energiekosten en stijgende lonen in de horeca. In 2024 stegen horecaprijzen gemiddeld met 6 procent, en ook dit jaar wordt een stijging van 5 procent verwacht. Begin 2025 kregen horecamedewerkers 2,5 procent loonsverhoging, en per 1 juli nog eens 1 procent. Daarbovenop komt per 1 januari 2026 een btw-verhoging op logies van 9 procent naar 21 procent, wat hotelkamers en vakantiehuisjes 11 procent duurder maakt.
De hoge prijzen kunnen buitenlandse toeristen afschrikken. Zij wijken mogelijk uit naar goedkopere bestemmingen of blijven in eigen land. Duitse toeristen bijvoorbeeld klagen al over de sterk gestegen prijzen in populaire badplaatsen als Scheveningen en Egmond aan Zee. Het wegblijven van toeristen raakt niet alleen de toeristische sector, maar ook de lokale economie.
© ING
Om aantrekkelijk te blijven moet de horecasector inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Toeristen zijn bereid te betalen, maar verwachten daar dan ook iets voor terug. Investeren in gastvrijheid, service en beleving blijft dan ook essentieel. Ook gemeenten kunnen bijdragen door parkeer- en belastingbeleid te herzien. Denk aan dagpassen of korting bij langer verblijf.
Zonder ingrijpen bestaat het risico dat buitenlandse toeristen in eigen land blijven of uitwijken naar goedkopere bestemmingen, wat leidt tot omzetverlies en mogelijk zelfs sluiting van horecazaken.