De Midden Nederland Hallen in Barneveld is sinds maart aan de slag met het tegengaan van voedselverspilling. In het Theaterrestaurant van het evenementencomplex wordt gewerkt met een slimme weegschaal van Orbisk, die registreert wat aan voedselresten overblijft. De eerste resultaten zijn veelbelovend. "We wilden vanaf de start duurzaamheid serieus nemen," vertelt Twan van Voorst, operationeel manager van de Midden Nederland Hallen. "We kopen al regionaal in, maar zochten ook naar manieren om voedselverspilling terug te dringen. Toen we hoorden over het project van Regio Foodvalley met Orbisk, zijn we direct ingestapt. Kleine aanpassingen in onze processen hebben meteen grote impact."
© Regio Foodvalley
De slimme weegschaal van Orbisk registreert wat er aan voedsel wordt weggegooid, zowel uit de keuken als van gastenborden. In het theaterrestaurant dineren per avond gemiddeld 350 gasten voorafgaand aan 40-45, de Musical. De data van Orbisk bieden inzichten in portiegrootte, menukeuze en voedselvoorkeuren van het publiek.
De implementatie vroeg wel wat inspanning. Met ruim 200 medewerkers – vaak flexibel inzetbaar – was het trainen van het personeel essentieel. "Dat was schakelen," zegt Van Voorst. "Maar inmiddels werkt het systeem soepel en gebruiken we de data actief bij het samenstellen van de menukaart."
© Regio FoodvalleyTheaterrestaurant De Midden Nederland Hallen
De Midden Nederland Hallen heeft zichzelf als doel gesteld om 10% minder voedsel te verspillen. Na een 0-meting in de eerste weken wordt nu gericht gestuurd op minder waste. In september start de musical 40-45 opnieuw met een vernieuwd menu en met minder voedselverspilling.
Van Voorst roept collega-ondernemers op om hetzelfde te doen: "Als je duurzaamheid serieus neemt, moet je durven meten én veranderen. Het loont om kritisch te kijken naar je processen. Je leert er veel van, over je keuken, je team én je gasten."
Klik hier voor een achtergrondartikel over Midden Nederland Hallen en Orbisk
Bron: Regio Foodvalley