Het Zuid-Duitse aardbeienseizoen begon zoals gewoonlijk, maar duurde door de aanvankelijk lage temperaturen langer dan normaal. De telers konden daardoor gemiddeld acht tot negen weken oogsten, wat ongebruikelijk is. Het seizoen startte vlot dankzij gunstige weersomstandigheden, maar de vele regen, zware buien en hagel rond Pinksteren, gevolgd door hoge temperaturen, maakten het daarna uitdagend. In sommige regio's ontstond een tekort aan aardbeien door vertraagde rijping en mislukte oogsten door de regen rond Pinksteren, wat leidde tot stabiele prijzen op de markt. Over het algemeen zorgde het mooie weer ervoor dat de vraag naar verse aardbeien hoog bleef, met name voor binnenlandse producten.
In Zuid-Duitsland wordt er tot begin juli nog geoogst van late rassen zoals Cadenza, Marieka en Malwina. Aardbeien van doordragende aardbeiplanten zijn echter nog de hele zomer en tot in de herfst verkrijgbaar.
"Dit seizoen kenmerkte zich door een hoge vraag en meestal stabiele prijzen. Vroeg in het seizoen zagen we echter een prijsdaling zonder duidelijke reden, ondanks grote oogstvolumes, goede kwaliteit en een gezonde vraag. Dit laat zien dat de markt soms uit balans raakt en niet alleen door vraag en aanbod wordt bepaald. Dit baart ons zorgen, zeker met de geplande verhoging van het minimumloon in 2026, die extra druk legt op aardbeienkwekerijen. We pleiten daarom voor een uitzondering voor arbeidsintensieve teelten zoals groente en fruit," aldus Simon Schumacher, woordvoerder van de Vereniging van Zuid-Duitse Asperge- en Aardbeientelers (VSSE).
© AMI/VSSE
Fruit met smaak, lagere oogstvolumes, grotendeels stabiele marktsituatie
Door gematigde temperaturen en een beperkt aantal warme dagen konden aardbeien hun smaak geleidelijk ontwikkelen, wat resulteerde in zeer smaakvol fruit. "Over het algemeen kijken de telers tevreden terug op het seizoen. Het weer was gunstig, en dankzij koele nachten werd de seizoensduur van acht tot negen weken verlengd, wat langer is dan gemiddeld. Hoewel er tijdelijk een tekort aan product was, stabiliseerde dit uiteindelijk de marktprijs," aldus Christof Steegmüller, aardbeienteeltadviseur voor Zuid-Duitsland.
De tweede helft van het seizoen, vanaf Pinksteren, verliep aanzienlijk uitdagender. Regen had diverse effecten op de teelt. In Hessen viel op dat het ras Malwina laat rijpte, wat de concurrentiepositie ten opzichte van middenseizoensrassen bemoeilijkte. De nieuwe halflate-variëteit Cadenza toont veelbelovende eigenschappen; deze rijpt iets eerder dan Malwina en kan deze op termijn vervangen, aldus Katrin Hetebrügge, aardbeienteeltadviseur in Zuid-Hessen.
"Over het geheel genomen verwachten we dit jaar opbrengsten onder het gemiddelde. Op diverse locaties zorgden zware regenval en hagel voor zorgen over mogelijke verliezen. Het weer leidde tot een aanzienlijke schaarste aan aardbeien, waardoor de markt ontvankelijk blijft. Direct marketingbedrijven rapporteren over het algemeen goede verkoopresultaten. Late rassen blijven beschikbaar, hoewel het hoofdseizoen begin juli eindigt. Daarna zijn er nog aardbeien van doordragende planten verkrijgbaar," verklaart Steffen Finder, adviseur zachtfruit in Noordrijn-Westfalen.
Consumentenprijzen voor aardbeien weerspiegelen de marktsituatie niet
De gemiddelde consumentenprijzen voor Duitse aardbeien bleven tot week 20 op hetzelfde niveau als vorig jaar. De prijsdaling in week 21 had geen verband met de marktsituatie. Enkel in week 22 was de consumentenprijs beduidend hoger dan vorig jaar. In week 24/25 stegen de aardbeienprijzen opnieuw, maar bleven onder die van vorig jaar. Door het bestaand tekort aan Duitse aardbeien blijven de prijzen stijgen.