De abrikozenoogst is in volle gang op de ruim 340 hectare van het merk Albisole, beheerd door het Italiaanse teeltbedrijf Guidi in de provincie Forlì-Cesena. "Het seizoen begon iets later dan gepland", vertelt Gianmarco Benvenuti, technisch verantwoordelijke voor de fruitteelt. "Maar dankzij de stijgende temperaturen zitten we inmiddels weer op koers met de oorspronkelijke planning."
© Albisole
Zijn broer Umberto, directeur van het pakstation in Carpinello , voegt daaraan toe: "We zitten nu midden in de oogst. De kwaliteit is goed en voldoet ruimschoots aan onze normen. Wel hebben we wat schade gehad bij de vroege rassen, door een hagelbui en een stevige regenbui van ruim 100 mm in enkele uren, zo'n tien dagen geleden. Maar inmiddels loopt alles weer volgens schema."
© Albisole
Dit jaar ligt de focus op de rode abrikozen, het paradepaardje van Albisole. "Onze rode abrikozen zijn echt rood", benadrukken de broers. "Dieprood van buiten en van binnen, niet slechts een kleurtje aan de buitenkant." Ze kenmerken zich door een hoog suikergehalte en een langere houdbaarheid. Wel is het belangrijk om ze precies op het juiste moment te plukken en goed te behandelen op het veld om de premiumkwaliteit te garanderen.
© Albisole
Volgens commercieel directeur Eleonora Callisesi is de markt positief. "Klanten nemen de rode abrikozen nu standaard op in hun assortiment naast de gele. We verwachten dat de rode beschikbaar blijven tot half augustus en de gele tot eind september. Op korte termijn willen we nog verder investeren in de rode varianten." Alle abrikozenrassen onder het merk Albisole zijn beschermd met hagelnetten. Dat zorgt voor meer zekerheid, ook bij extreem weer.
"De vruchten zijn mooi van formaat en het suikergehalte zit stabiel boven de 13 graden Brix", zegt Umberto Benvenuti. "De rode abrikozen leveren minder kilo's per hectare op dan de gele, maar doordat ze hogere verkoopprijzen halen, blijven ze financieel aantrekkelijk. Ook is er minder uitval na de oogst."
© Albisole
Albisole groeit ook buiten Italië. Vooral in Noord-Europa neemt de belangstelling toe, mede dankzij de samenwerking met de Mediterraneo Group van Apofruit. Die samenwerking blijft strategisch, met behoud van ieders eigen werkwijze.
© AlbisoleDe merken van Società Agricola Guidi: Albisole voor gele abrikozen, rode abrikozen en pruimen, en Terra di Romagna voor kaki's en artisjokken
Intussen loopt ook het artisjokseizoen van Guidi op z'n einde. "We zitten in de laatste leveringen", sluit Callisesi af. "We zijn erg tevreden over de kwaliteit en de commerciële resultaten. Ons merk Terre di Romagna blijft staan voor betrouwbaarheid en een constante kwaliteit."
Voor meer informatie:
Società Agricola Guidi
Via Brasini 2 Bis
47122 Forlì – Italië
Tel: +39 (0)543728296
ortofrutta@agricolaguidi.com
www.agricolaguidi.com