Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote groeispurt slateelt op water komt steeds dichterbij

Tholen - Door alleen maar in je eigen kas te blijven, word je vaak niet wijzer. Teeltadviseurs komen daarom regelmatig bij telers op bezoek, en tunen digitaal in om met telers te sparren en kennis te delen. Maar als de kans zich voordoet om in twee dagen tijd zowel uit presentaties, discussies als uit bedrijfsbezoeken snel en efficiënt nieuwe informatie te verzamelen, dan moet je die grijpen. Cultivators, dat zelf ook teeltadvies biedt, bood telers op 16 en 17 juni die kans tijdens de Leafy Hydroponics Summit.

Een handjevol Nederlandse telers en nog veel meer internationale telers grepen die kans met beide handen aan, en ook een groep toeleveranciers die op dag 1 hun kennis kwam delen, reed daags nadien de diverse locaties af. Het was mogelijk om binnen te kijken bij Plantenkwekerij Gitzels of Green Simplicity, Enza Zaden en JASA Packaging Solutions.

© Thijmen Tiersma | AGF.nlWilliam Gitzels geeft uitleg over de plantenkwekerij die hij samen met zoon Mike runt. Bekijk hier de volledige fotoreportage.

Nieuwe kas met sla op water
Plantenkwekers Mike en William Gitzels namen de groep dinsdagochtend mee door hun bedrijf, dat de afgelopen jaren via nieuwbouw gestaag is doorgegroeid. Ook Enza Zaden bouwde nieuw. Het was mogelijk in hun nieuwe veredelingskas met sla op goten te kijken.

Afgelopen voorjaar werden er de eerste rondjes geteeld op het systeem van Industrial Product Solutions. Voorheen werden de rassen geteeld en beoordeeld in een teelt met een vaste teeltopstelling. Door nu op beweegbare goten te telen sluit de teelt dichter aan bij de teeltpraktijk van telers die ook met een NFT-systeem werken, en voor de veredelaars is het ook makkelijker werken, omdat ze de gewassen afhankelijk van groeistadia langzaam naar voren schuiven. En als een veredelaar, zoals Mark Koppies, even tussen de goten in moet, dan gaan de goten met een druk op de knop vanzelf opzij, zo laat hij een groepje collega's dinsdagochtend zien.

© Enza ZadenMark Koppies, veredelaar van Enza Zaden, in de nieuwe kas met sla op NFT-goten. Bekijk hier de volledige fotoreportage.

Telen op hoge dichtheid
Behalve een bezoek aan de nieuwe kas met NFT-opstelling staat er ook een bezoek aan de kas vol high densityteelt op het programma. Hier kiest Enza Zaden ervoor om met 600 planten per vierkante meter te telen, om zodoende ook dicht bij de praktijk aan te sluiten, waar telers afhankelijk van hun gewas, hun regio en hun raskeuze kiezen voor een plantdichtheid van 250-1000 planten per vierkante meter, vertelt Jean-Baptiste Malblanc.

In de kas hangen HPS en LED-lampen, gaat elke paar minuten de verneveling aan en is het op die manier mogelijk klimaten van over de hele wereld na te bootsen. Op die manier werkt Enza Zaden er samen met retailers, telers en andere ketenpartijen graag samen aan om de slateelt op water te laten groeien.

© Enza Zaden
Ook de sla uit een high density teelt kon van dichtbij bekeken, en gevoeld, worden. Bekijk hier de volledige fotoreportage.

In de Noord-Amerikaanse markt is de eerste groeispurt enkele jaren terug al ingezet, en ook in Europa, waar uitdagingen met klimaat en gewasbescherming slateelt (buiten) in de grond lastig maken, is de verwachting dat de markt over gaat schakelen. Wanneer dat precies is, dat blijft nog even afwachten. Zeker is dat hét moment van omschakeling steeds dichterbij komt. Klimaatuitdagingen die de beschikbaarheid van sla in bepaalde periodes van het jaar onder druk zetten, helpen om de omschakeling te versnellen, zo is menigeen overtuigd.

© Thijmen Tiersma | AGF.nlKijkje in de keuken bij JASA, met hier Ruurd Schut aan het woord. Bekijk hier de volledige fotoreportage.

Verpakken
Ook JASA Packaging Solutions zet in op groei van de indoor teelt van sla. Het bedrijf biedt machines en complete verpakkings- en weegoplossingen aan voor de CEA-markt, de bekende afkorting voor Controlled Environment Agriculture. Waar het bij Enza Zaden eerder die ochtend onder meer ging over maximale shelflife voor sla en bladgewassen, en naast de rol van genetica ook de rol van verpakkingen hierin, is JASA de partij die telers en retailers helpt om onder meer sla zo goed mogelijk te verpakken. Daarvoor zet JASA in tegenstelling tot enkele jaren terug steeds meer in op één modulaire machine voor diverse toepassingen. De focus ligt daarnaast sterk op de rol als systeemintegrator.

Eduard de Haan, JASA's CCO, gaf een presentatie waarin hij de visie en strategie van JASA deelde. De ambities zijn groot. Het bedrijf dat inmiddels in Obdam in een nieuw, ruim bemeten pand gevestigd is, wil tussen 2023 en 2027 groeien naar minimaal twee keer de huidige capaciteit om de CEA-markt nog beter te kunnen bedienen. De groeiende internationale aanwezigheid met vestigingen in onder meer de VS, Canada, Duitsland en sinds 2024 ook het Midden-Oosten helpen hierbij. Ook groei buiten de AGF-markt, bijvoorbeeld voor het verpakken van rauw kippenvlees voor een grote Nederlandse partij, helpt deze ambities verwezenlijken.

Bekijk hier de fotoreportage van dag 2 van de Leafy Hydroponics Summit vol rondleidingen.