Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

Klimaatverandering en lagere consumptie punten van zorg tijdens Interpera 2025

Tholen - Van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 juni vond in Hasselt de Interpera 2025 plaats. Belanghebbenden uit de gehele Europese perensector kwamen voor het eerst sinds het bestaan van Interpera samen in België, waar tijdens het evenement, dit keer georganiseerd door VBT en ARELFH, teruggekeken werd, maar ook waardevolle inzichten en aanknopingspunten gaf voor de toekomst.

Klik hier voor de fotoreportage

© Jannick Flach | AGF.nl

Na de opening van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns, waarbij hij de drie pilaren van de perensector onderzoek, promotie en internationale samenwerking prees, werd er met een panel teruggekeken op het afgelopen seizoen. Waar de gemiddelde opbrengst in Europa normaal rond de 2 miljoen ton ligt, bleef de teller in het seizoen 2023-2024 steken op ongeveer 1,7 miljoen ton. Klimaatverandering, stijgende kosten en dalende consumptie bleken terugkerende thema's in vrijwel alle landen. Ook de evolutie van de productievolumes is in veel landen, zo gaf Luc aan, een zorgenkindje. In vrijwel alle landen, en met name Italië en Spanje, is de productie de laatste jaren achteruit gegaan. Nederland en België lijken hier daarentegen juist van te profiteren met een licht stijgende productie.

De Conference-peer blijft veruit de belangrijkste variëteit in Europa. In landen als Nederland en België is deze peer verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale productie. Andere variëteiten blijven daar relatief stabiel of nemen zelfs af. In Zuid-Europese landen zoals Spanje en Italië is er daarentegen meer dynamiek. Naast Conference en Williams en men zoekt actief naar nieuwe rassen om de monocultuur te doorbreken en beter in te spelen op de veranderende marktvraag. Ook vanuit België werden echter de zorgen uitgesproken dat men misschien te afhankelijk werd van één variëteit, waardoor er ook meer en meer gekeken werd naar nieuwe variëteiten, zoals Sweet Sensation en Qtee.

© VBT

Landen in vogelvlucht
Nederland en België
In Nederland lag de oogst zo'n 10% lager dan in 2023. Hagel en andere weersomstandigheden zorgden voor kwaliteitsproblemen. Het begin van het seizoen was dan ook moeilijk, ook omdat er werd gestart met veel oude oogst op de markt. Later in het seizoen volgde er desalniettemin prijsherstel, wat tot het einde lijkt door te zetten. Al met al tevredenstellend. In België was de situatie iets zorgwekkender: slechts 60% van een normale oogst werd binnengehaald. De schilkwaliteit liet te wensen over, maar het vruchtvlees hield zich goed. Er was wat angst hoe de peren zich in bewaring zouden houden, maar ze houden zich goed. De Belgische consumptie daalt al jaren, van 2,2 kg per persoon in 2020 naar slechts 1,74 kg in 2024. Een punt van zorg in een land dat juist veel produceert. Een groot deel is dan wel bestemd voor export, maar toch riep Kris Jans op dat men in België misschien wat chauvinistischer moet zijn en voor Belgische peren kiest.

Zuid-Europa: Italië, Spanje en Portugal
In Italië viel de productie in vergelijking met de jaren ervoor weer beter uit. Mede door afname van perenteelt en klimaatverandering was er in de afgelopen jaren een dalende trend in het land. Nu keert het terug naar een relatief normaal niveau, ondanks dat nog niet het volledige potentieel is benut. Over de kwaliteit is men tevreden. Export is weer toegenomen en ze zijn hoopvol gestemd voor de komende jaren. Spanje kende een uitzonderlijk slecht seizoen: door vorst, hagel en hitte ging bijna de helft van de Conference-oogst verloren. Hierdoor moest men zelfs importeren om het seizoen te kunnen eindigen. De prijzen waren de hoogste die men ooit heeft gezien, met momenten dat er 4 euro voor een peer werd gevraagd. Dit is te veel voor de Spaanse consument, wat tot een dalende consumptie leidde van slechts 3,8 kg per persoon per jaar.

© Jannick Flach | AGF.nl

In Portugal was de oogst kleiner, maar stabiel. Rocha blijft hier veruit de belangrijkste variëteit. De kwaliteit was overwegend goed en de binnenlandse vraag hield stand. Toch maken telers zich zorgen over stijgende kosten en ziekten. Er wordt gekeken naar nieuwe mutanten van de Rocha en duurzamere teeltmethoden.

Frankrijk
Frankrijk boekte een relatief stabiel seizoen met een productie van 137.000 ton. De kwaliteit was tevredenstellend, maar de markt is echter niet zelfvoorzienend. De grote variëteit aan rassen is zowel een kracht als een uitdaging. Het is een troef en geeft ze de mogelijkheid de peren elkaar te laten opvolgen, zo werd gesteld, maar het vraagt wel veel van ze in marketing en promotie, vooral bij de start van het seizoen. Zeker nu ook daar de consumptie onder druk staat.

Knelpunten en trends
In vrijwel alle landen spelen vergelijkbare problemen. Arbeid wordt duurder én schaarser, energieprijzen zijn hoog en verpakkingsmateriaal is duurder geworden door milieuregels (zoals het verbod op plastic). Klimaatverandering zorgt voor instabiele oogstverwachtingen en vraagt om flexibeler teeltsystemen. Ook de vergrijzing onder telers en het gebrek aan opvolging zijn punten van zorg in meerdere regio's. Bovendien wordt er door vele landen gekeken naar meer diversificatie in variëteiten.

De weg vooruit
Toch zijn er ook kansen. Er is een duidelijke behoefte aan nieuwe perenrassen die beter aansluiten bij de wensen van de consument: gemak, smaak, formaat en variatie. Rassen als Fred, Qtee en Sweet Sensation worden gepromoot als alternatief of aanvulling op de Conference. Daarnaast is robotisering in opkomst, en kunnen variëteiten met gespreide oogstmomenten bijdragen aan arbeidsontlasting. Ook marketing en consumentencommunicatie verdienen, zo stelden de panelleden, meer aandacht.

© VBT

Vooruitblik
Nadat het afgelopen seizoen werd besproken, werd de blik vooruit geworpen op de verwachtingen voor het nieuwe seizoen, waarover later een uitgebreidere analyse zal verschijnen. Wel was duidelijk dat Italië, maar met name Spanje, zich lijken te herstellen van een zeer uitdagende afgelopen seizoen met hogere oogstprognoses. Zeker Spanje, met een verwachte stijging van 31 procent, springt hierbij in het oog. Ook België verwacht 25 procent meer peren dan vorig jaar, toen de oogst ook tegen viel. Ook Nederland ziet komend seizoen waarschijnlijk meer peren, maar zij hadden nog geen exacte cijfers. Een daling wordt er juist verwacht in Frankrijk, en in Portugal kijken ze naar een gelijkwaardige oogst ten opzichte van vorig jaar.

Bezoek
Na de terug- en vooruitblik was het woord nog aan Kris Jans, Dany Bylemans en Filip Fontaine om te spreken over haar organisaties, respectievelijk BelOrta, de Eufrin Workgroup en VLAM. De dag werd beëindigd met een technisch gedeelte, waarvoor het publiek werd opgesplitst in twee breakrooms. Men kon kiezen voor technische problemen in de teelt of postharvest oplossingen, waarna er vervolgens werd afgesloten met een welverdiend hapje en drankje. Voor de echte liefhebbers zat de Interpera er daar echter nog altijd niet mee op. Vandaag stond namelijk nog een bezoek op de planning bij het hardfruitsorteercentrum van BelOrta en het research station van PCFruit. Een volgepakt programma dus, waar de organisatie ook van alle kanten mooie complimenten voor kreeg.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Interpera 2025
www.interpera.org