Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe verliep het Duits aspergeseizoen in de verschillende teeltgebieden?

Op 24 juni markeert Sint-Jansdag traditioneel het einde van het Duitse aspergeseizoen. Het seizoen van 2025 kwam traag op gang door het weer. Er waren geen langdurige hittegolven, waardoor er geen druk op aanbod en prijs was. Vraag en aanbod waren dan ook grotendeels in evenwicht. Volgens AMI lagen de groothandelsprijzen meestal boven het niveau van de voorgaande jaren, terwijl de prijzen op consumentenniveau over het algemeen stabiel bleven – alleen aan het begin en het einde lagen ze iets boven het niveau van vorig jaar. Acties in de retail zorgden in enkele weken voor lage prijzen voor de consument.

Nedersaksen: Bescheiden oogst, goede kwaliteit
De voorlopige beoordeling van telers uit Nedersaksen is positief. "De teelt en de oogst zijn erg arbeidsintensief, maar we hebben een relatief rustig seizoen gehad", zegt Nils Kraushaar, adviseur aspergeteelt bij de Landwirtschaftskammer in Hannover. Door het koele weer was de oogst in het noorden wel wat mager. De droogte had volgens deskundigen echter niet zo veel invloed op de asperges als op andere gewassen, omdat ze onder folie in de grond staan. Volgens Kraushaar kon de populaire groente in goede kwaliteit worden geteeld.

Brandenburg: Goede afzet met Pasen en Pinksteren
De Spargelverein Beelitz in het grootste teeltgebied van Brandenburg is tevreden over de resultaten. De bedrijven maken zich echter zorgen over een dreigende kostenstijging in verband met het debat over een verhoging van het minimumloon naar 15 euro. De voorzitter van de Spargelverein Beelitz, Jürgen Jakobs, zei tegen het dpa: "Het was een goed seizoen". Een kilo van goede kwaliteit kostte 10 tot 12 euro, dus consumenten sloegen hun slag. Vooral met Pasen en Pinksteren was de groente populair, aldus de vereniging.

Vorig jaar werd in Brandenburg in totaal 20.200 ton asperges geoogst - 2.000 ton minder dan het jaar daarvoor, aldus het bureau voor de statistiek van Berlijn-Brandenburg.

Baden-Württemberg: Daling van het areaal gevreesd
"Door de zon en het gelijkmatige weer hebben we een goed seizoen gehad", aldus Simon Schumacher, directeur van de VSSE. Dit aspergeseizoen wordt echter ook gekenmerkt door een daling van het teeltareaal. Door de hoge kosten van de aspergeteelt stoppen steeds meer bedrijven met de teelt, meldt Schumacher. Ondanks de positieve balans van het seizoen maakt de VSSE zich zorgen over de komende jaren. De vereniging kijkt met bezorgdheid naar de aanstaande verhoging van het minimumloon in 2026. Schumacher vreest een verdere afname van het areaal.

NRW: Positieve stemming onder de telers
Teler Claudia Bleckmann uit Werne vat het seizoen positief samen: "Dankzij het milde voorjaar konden we vroeg beginnen met oogsten en onze klanten vele weken verse, regionale asperges van de beste kwaliteit aanbieden. De vraag was goed, de stemming op het teeltbedrijf was positief - en het weer speelde ook grotendeels mee."

Saksen-Anhalt: Kleinere oogst, goede afzet
Het aspergeseizoen loopt ten einde en de Bauernverband in Saksen-Anhalt heeft een positieve eerste balans opgemaakt. De nachten in het voorjaar waren een beetje te koel; er werden minder asperges geoogst dan in voorgaande jaren. Maar ze waren van goede kwaliteit en de asperges zijn goed verkocht op markten en in boerderijwinkels.

Mecklenburg-Vorpommern: Gemiddelde opbrengsten, goede kwaliteit
Het seizoen van de aspergetelers in Mecklenburg-Vorpommern is wisselend verlopen. "De opbrengsten waren gemiddeld, de kwaliteit goed," zei Rolf Hornig, directeur van de Obst- und Gemüseanbauerverbands, desgevraagd door de Deutsche Presse-Agentur (dpa). De oogst van het 'witte goud' onder folie begon eind maart en alle telers waren met Pasen klaar om te oogsten.

Rijnland-Palts: Vraag en aanbod in evenwicht
Volgens de Bauern- und Winzerverbands Rheinland-Pfalz Süd was het aspergeseizoen dit jaar over het algemeen bevredigend voor de meeste telers, vertelde een woordvoerder van de vereniging in Mainz aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). Doordat Pasen dit jaar laat viel, op 20 en 21 april, begon het seizoen wat terughoudend en verschoof de piekvraag. "Maar over het geheel genomen waren vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd, zodat er een normale prijsontwikkeling was", aldus de woordvoerder. "De hoogste prijzen aan het begin van het seizoen voor de nog geringe, met veel moeite behaalde oogstvolumes, gevolgd door een groter aanbod en dalende prijzen, en aan het einde van het seizoen weer stijgende prijzen."

Hessen: 'Het weer was precies goed'
Telers in Hessen verwachten dit jaar een goede aspergeoogst. "Er was geen overvloed op de markt, het weer was precies goed," zei de Hessische Bauernverband in een voorlopige beoordeling desgevraagd aan de dpa. De prijzen zijn in vergelijking met vorig jaar constant gebleven. Kostenstijgingen als gevolg van bijvoorbeeld de stijging van het minimumloon konden slecht worden doorberekend. Over het algemeen werd de groente goed afgenomen. Ook de oogst van aardbeien en kersen verloopt inmiddels grotendeels goed.

Saksen: 'Krachtige asperges met goede smaak'
Voor de aspergetelers in Saksen verliep het seizoen dit jaar goed ondanks een late start. "Het weer speelde mee, de vraag was goed en de kwaliteit was erg goed," vat Jürgen Schulze van Verband der Ostdeutschen Spargel- und Beerenobstanbauer (Vosba) samen. Hoewel de oogst iets later op gang kwam dan vorig jaar, was deze over het algemeen goed. Over het oogstvolume valt nog niets te zeggen.

"We zijn een week later begonnen dan normaal, wat vrij ongebruikelijk was", zegt René Heidig van Nieschützer Spargelhof in het Elbedal (regio Meißen). Het weer zorgde echter voor een goede kwaliteit met constant koele nachten en zonnige dagen. Het resultaat: "Krachtige asperges met een goede smaak."

Beieren: 'Het had iets meer kunnen regenen'
Het aspergeseizoen in Beieren werd dit jaar overwegend positief beoordeeld. De meeste telers waren tevreden met de oogstresultaten. Veel zon en iets te weinig regen resulteerde in een gemiddelde oogst. Heel Beieren kende een zonnige en warme lente. Niet alleen de mensen vinden het fijn, ook de asperges zijn blij met voldoende licht en warmte in de grond. "Het had iets meer kunnen regenen," zegt Miriam Adel, voorzitter van de Spargel-Erzeugerverband Franken, waardoor de opbrengsten uiteindelijk gemiddeld waren. Deze waren echter ook volledig toereikend voor de enigszins teruglopende vraag. Trouwe klanten bezochten ook dit jaar weer regelmatig de boerderijwinkels en aspergekramen, alleen in de retail was de vraag wisselend en neigde deze iets lager uit te vallen.

Thüringen: 'We hebben ons aangepast aan de afzetmogelijkheden'
De telers in Thüringen zijn niet euforisch, maar ook niet negatief. "Het was geen topjaar, maar ook geen slecht jaar. Het was oké," zegt de directeur van Spargelhof Kutzleben, Jan Niclas Imholze, desgevraagd. "We hebben alles verkocht." Andere telers uitten soortgelijke gevoelens. In Kutzleben werd volgens plan acht tot negen ton asperge per hectare geoogst. Na jaren van afname in teeltareaal heeft het zich gestabiliseerd op ongeveer 120 hectare in Kutzleben, zei Imholze. In topjaren teelde het bedrijf tot 220 hectare asperges. "We hebben ons aangepast aan de afzetmogelijkheden. We hebben het personeel niet."

Volgens cijfers van het Statistischen Landesamts werd vorig jaar in Thüringen ongeveer 1.678 ton asperges geoogst. Het geoogste areaal bedroeg in totaal 239 hectare. In totaal teelt een twaalftal bedrijven asperges in Thüringen.