Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Bloemen, Crillamur:

"Afgelopen drie jaar deden de aardappelen uit Cartagena het goed qua prijszetting"

De aardappeloogst in het Spaanse Cartagena zit er bijna op. De lente was minder nat dan gevreesd, dus opbrengsten, kwaliteit en prijs zijn goed. Wel zijn de aardappelen iets kleiner.

Philip Bloemen, manager van Crillamur, een bedrijf dat ongeveer 8 miljoen kilo aardappelen per jaar exporteert: "De buien in de lente waren minder schadelijk dan verwacht in Murcia. Er zijn iets meer kleine aardappelen, maar van valse meeldauw hebben we eigenlijk weinig last gehad. De leveringen aan Noord‑Europa lopen goed. De aardappelen zijn misschien duurder, maar de kwaliteit telt."

© Lydia González | AGF.nl

"Aardappelen van Cartagena zijn vaak duurder dan het product van Sevilla of Valencia. Ze worden eerder geoogst en hebben daarom ook minder last van hitte. De aardappelen uit Valencia moeten er snel door, want ze zijn minder houdbaar. De kwaliteit is zeker goed, maar ze worden later geoogst, wanneer het al iets warmer is, en dat speelt ze parten."

"De oogst hier wekt verwachtingen. Ze komt vroeg en is kwalitatief sterk. En het Soprano ras doet het goed. Het is geen lokale aardappel van oorsprong, maar ze heeft zich goed aangepast. Supermarkten hebben haar in de markt gezet met haar gelijkmatige vorm en goede schil."

Nieuwe aardappel versus bewaaraardappel
"In de afgelopen drie jaar deed Cartagena het goed qua prijszetting. In Europa was er vooral weinig aanbod van Agria's. Maar dit jaar is de vraag uit Frankrijk en elders in Europa iets lager", zegt Bloemen. "Ik denk dat ze vooralsnog de eigen bewaaraardappelen vermarkten. Normaal kopen ze nu de nieuwe oogst, maar consumenten grijpen ook terug op bewaaraardappelen."

Volgens Bloemen letten kopers uit Frankrijk en de buurlanden eerst op smaak, dan prijs, en daarna het uiterlijk. "Ze hebben een cultuur van aardappelen eten en ze weten wat ze zoeken: aardappelen om te koken, frituren of stomen. In Zuid‑Spanje draait het juist om het uiterlijk, dan de prijs, en pas daarna de smaak."

"De ligging nabij de zee, de juiste bodem‑pH en het koele klimaat in deze oogstperiode maken de aardappel van Cartagena extra geschikt voor wie nu een kwaliteitsproduct van nieuwe oogst wil."

© Lydia González | AGF.nl

Wat pootgoed betreft, stelt Bloemen dat ze, omdat ze zelf geen teler zijn, niet rechtstreeks getroffen worden door de schaarste. "Maar wanneer we contracten voor Agria of Lady Yellow willen vastleggen, vragen telers of andere rassen ook goed zijn. Dat is toch een duidelijk signaal dat pootgoed schaars is."

"We kiezen vooral rassen die goed wassen en weinig problemen geven, bijvoorbeeld het Franse Orchestra en de rode Rudolf uit Albacete. Voor frites is Agria favoriet wegens de gele kleur en het hoge drogestofgehalte. Er zijn andere goede rassen, maar die verkopen minder."

"Consumenten betalen steeds meer", besluit Bloemen. "Supermarkten hebben weten waarde toe te voegen aan de categorie, dus de prijzen van nu waren vroeger ondenkbaar", besluit Bloemen.

Voor meer informatie:
Philip Bloemen (directeur)
Crillamur
Tel: +34 968 603 014 (Spanje)
gerencia@patatascrillamur.es
www.patatascrillamur.es