Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SOGA Organic

Zuid-Afrikaanse bio citrusteler verfijnt aanpak koudebehandeling

Een biologische citrusteler in de Oostkaap, Zuid-Afrika, heeft met succes een methode ontwikkeld om het Europese koude sterilisatieprotocol te verfijnen. Dit protocol, dat sinds de omstreden invoering in 2022 verplicht is voor citrus naar de EU, veroorzaakte aanvankelijk uitdagingen voor telers van wasvrije, schimmelvrije biologische sinaasappelen.

"Dit is inmiddels het vierde jaar dat we met het koudeprotocol werken, en we hebben geleerd hoe we het effectief kunnen toepassen," zegt Paul Marais van SOGA Organic, de enige gecertificeerde biologische producent van citrussap in Zuid-Afrika. "Door de temperatuur geleidelijk te verlagen over vier tot vijf dagen, kunnen we de kwaliteit van het fruit behouden en cold burn beperken. Het vereist wel extra dagen koeling, maar de resultaten zijn het waard."

De sapverwerkingsfabriek van SOGA Organic, gevestigd in Kirkwood, verwerkt jaarlijks ongeveer 2.000 ton NFC-sap (not from concentrate) voor export naar Europa en Canada.

© SOGA OrganicBiologische Zuid-Afrikaanse citroenen

Toename in beschikbaarheid van biologisch limoensap
Paul Marais, directeur van SOGA Organic en nauw verbonden aan de Sundays River Citrus Company (SRCC), is optimistisch over het huidige citrusseizoen. Sinds de eerste citroenen begin april zijn verscheept, verloopt het seizoen voorspoedig. Eind vorige week arriveerden de eerste verse biologische Navels uit de Oostkaap in Rotterdam – een voortzetting van een sterk seizoen waarin de vraag het beschikbare aanbod overstijgt.

Volgens Marais is het aantal biologische citrustelers in Zuid-Afrika de afgelopen jaren afgenomen, wat resulteert in een beperkter aanbod. Biologische mandarijnen, zoals Nadorcotts en Novas, vormen slechts een klein deel van de totale oogst van SOGA Organic.

Het bedrijf breidt intussen zijn productaanbod uit. De nieuwste toevoeging aan hun assortiment van tien citrussappen is limoensap, afkomstig van hun vijf jaar oude aanplant. "We hebben de limes destijds geplant met het oog op opname in lokale retailprogramma's. Vorig jaar was er nog maar een kleine oogst, dit jaar beschikken we over aanzienlijk grotere volumes," aldus Marais. Met deze groei in het limessegment wil SOGA Organic zich nu ook richten op leveringen aan groothandelsmarkten in Europa.

© SOGA Organic

Bewuste consumenten stimuleren groei biologische citrus: "Gezonde bodem, gezonde boom"
"Het grootste deel van onze oogst gaat naar Europa, met daarnaast aanzienlijke volumes naar Canada en het Verenigd Koninkrijk," zegt Marais. "De vraag naar biologische citrus groeit elk jaar verder, vooral in Canada, waar de markt de afgelopen vijf jaar een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt."

Volgens Marais wordt die groei mede aangewakkerd door een stroom van medische studies die de risico's van gewasbeschermingsmiddelen onderstrepen. Op zijn biologische teeltbedrijven is nog nooit glyfosaat gebruikt. "We zien steeds meer verontrustende residuen in het mondiale voedselsysteem, en ik denk dat consumenten zich hier in toenemende mate bewust van worden."

Hoewel er binnen de Zuid-Afrikaanse fruitsector vaak wordt beweerd dat grootschalige teelt zonder chemische middelen onmogelijk is, begrijpt Marais die opvatting. "Biologische bedrijven kunnen niet produceren zoals conventionele telers dat doen. Toen wij als SOGA Organic deze weg insloegen, was er geen blauwdruk of vast programma. Er heerste veel scepsis."

© SOGA OrganicToch blijkt de aanpak succesvol. Zonder chemische middelen blijven zijn boomgaarden en die van zijn collega's vrij van Citrus Black Spot. "Conventionele telers tonen inmiddels interesse in onze werkwijze. Uiteindelijk draait het om het vinden van natuurlijke oplossingen voor plaag- en ziektebestrijding. De kernvraag is: wat veroorzaakt de ziekte? Door dode bladeren te verwijderen en voldoende compost toe te voegen om te laten verteren, verbeteren we de bodemgezondheid. En met een extreem gezonde bodem blijft de boom zelf weerbaar en vitaal."

Continue aandacht
Zelfs na 23 jaar blijft biologische citrusteelt volgens Paul Marais een constante uitdaging. "Van september tot april moet je voortdurend alert zijn," zegt hij. "Maar het werk geeft me ook veel voldoening en een goed gevoel."

De ervaring in zijn boomgaarden verschilt sterk van conventionele teelt. "In onze boomgaarden leeft het volop: wilde dieren, vogels, bijen en soms zelfs kameleons. Daarnaast zijn er talloze lieveheersbeestjes en roofmijten actief. We zetten ook sluipwespen in om plagen zoals schild- en wolluis te bestrijden."

Het gras tussen de bomen wordt niet gezien als concurrent, maar als waardevolle voedingsbron voor de bodem. "Het gemaaide gras vormt een enorme voorraad groene mulch die regenwormen en micro-organismen voedt. We maaien het eens per maand in de zomer en werken het dan in de grond. Zo voeden we het bodemleven op een natuurlijke manier."

Vermicompost is daarbij de belangrijkste bron van stikstof op zijn teeltbedrijven. "In onze boomgaarden voel je een levendig en harmonieus ecosysteem. Dat staat in sterk contrast met conventionele boomgaarden, die vaak een veel sterielere uitstraling hebben."

Voor meer informatie:
Paul Marais
SOGA Organic
Tel: +27 42 230 1376 / +27 87 702 9112
office@sogaorganic.co.za
https://sogaorganic.co.za/