Tholen - Het zeegroentenseizoen is bij Elenbaas Zeegroenten in volle gang. "Het is een totaal tegengesteld jaar aan vorig jaar. Toen hadden we door de vele regen een rampjaar en moesten we het water weg zien te krijgen, nu brengen we er juist zoet water naartoe", vertelt Hans Elenbaas. "Door de droogte moeten we alert zijn dat we geen stok of draad in de zeekraal krijgen. Zo blijven we worstelen met de natuur en het steeds extremere klimaat. Maar we hebben wel grotere volumes beschikbaar dan vorig jaar en kunnen de markt redelijk goed voorzien. Met de lamsoor zijn we iets vroeger van start gegaan, de zeekraal was er zelfs fors vroeger."
© Elenbaas Zeegroenten
Kas in Kerkwerve
Naast de teelt aan de Zeeuwse kust produceert Elenbaas met het aparte teeltbedrijf Nieuwe Zilte Zeeuwse Teelten (NZZT) ook steeds meer zeegroenten in een kas in Kerkwerve. "Nu komen de meeste groenten nog uit zee, maar als de vraag toeneemt zullen we meer en meer zeegroenten op land moeten telen", vervolgt Hans, die benadrukt dat de teelt niet eenvoudig is. "De planten zijn veelal zilt en zijn daardoor uiterst kwetsbaar. Ook blijft de oogst en het sorteren en verpakken nog altijd veel handwerk. Wel kijken we waar we kunnen automatiseren, zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe verpakkingsmachine."
© Elenbaas Zeegroenten
"We telen verschillende soorten zeegroenten in onze kas. Zo zijn de zeebanaantjes na de zeekraal en lamsoor echt de derde zeegroente geworden. We telen de zeebanaantjes jaarrond in onze eigen kas, zonder verwarming. Het voordeel is dat ze altijd sappig en lang houdbaar zijn. Die verkoop heeft echt een vlucht genomen. Onze afzet is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar."
© Elenbaas Zeegroenten
Hans tussen de zeebanaantjes in de kas
Andere groenten die het bedrijf in de kas teelt zijn onder meer ijskruid en zeevenkel. "Met ijskruid is het nog een uitdaging om die jaarrond te kunnen leveren, maar we krijgen de teelt steeds beter onder de knie. Deze groente heeft een echte ziltzure smaak", vertelt Hans. Ook zeevenkel kunnen we inmiddels goed telen in de kas. Deze verkopen we veel vers aan de horeca, maar de zeevenkel heeft meerdere toepassingen, zo verdwijnt het bijvoorbeeld ook in bier."
© Elenbaas Zeegroenten
Zeewiersalade
"Ook zijn we druk met de ontwikkeling van een zeewiersalade van Wakame uit de Oosterschelde. Die willen we op korte termijn introduceren en daarmee hebben we al de interesse van grote spelers gewekt", vertelt Hans. "We hebben nog veel ideeën om producten te ontwikkelen, maar voorlopig hebben we besloten om ons vooral op het huidige assortiment te focussen en er geen producten bij te nemen."
© Elenbaas Zeegroenten
De zorg en arbeid die eraan de zeegroenten worden besteed, zorgt ervoor dat het product een bepaalde kostprijs heeft. "Het lijken daarom vaak dure producten, terwijl de horeca juist probeert te bezuinigen. Tegelijkertijd zeggen wij altijd tegen de chef-kok dat hij nauwelijks werk aan de zeegroenten heeft. Een bloemkool of broccoli moet je eerst snijden, maar de zeekraal, lamsoor en zeebanaantjes kunnen zo in de pan."
© Elenbaas Zeegroenten
Zeeuwse zilt ijskruid in de kas en zeebanaan aan zee
"Tot Corona zagen we elk jaar een flinke groei in de afzet van zeegroenten, maar die is sindsdien wel wat afgevlakt doordat de horeca steeds meer onder druk staat. We mogen zeker niet klagen, maar je moet wel inventief zijn. Gelukkig bedienen we een brede afzetmarkt, variërend van de horeca tot supermarkten, groente- en visspeciaalzaken, boerderijwinkels tot de industrie. De teelt van zeegroenten is niet eenvoudig, wij leren ook nog elke dag. Het blijft tenslotte toch een nichemarkt, dus je moet veel pionieren."
© Elenbaas Zeegroenten
Voor meer informatie:Hans Elenbaas
Elenbaas Zeegroenten
Ampereweg 14-18
4338 PT Middelburg
Tel: +31 (0)118 602200
Mob: +31 (0)6 51122106
info@zeekraal.nl
www.zeekraal.nl