Tholen - Op dinsdag 24 en woensdag 25 juni 2025 vond in Antwerpen het Tropicals Congress plaats. Dit evenement, georganiseerd door Fruitnet, bracht belanghebbenden van over de hele wereld bijeen in het Hilton in Antwerpen om in te gaan op de uitdagingen rond exoten. Uitdagingen zijn er namelijk al tijden meer dan genoeg, toch werd op 24 juni ook duidelijk dat de grootste kansen en groeipotentie vooral liggen in nieuwe markten, variëteiten en consumptiepatronen. Reden zelfs voor moderator Chris White om de laatste paneldiscussie om te dopen van een discussie over 'het uitdagende landschap' tot het 'grote potentieel'.
Klik hier voor de fotoreportage
© Jannick Flach | AGF.nl
De aftrap van het Tropicals Congress werd gegeven door een bekend gezicht, waar Cindy van Rijswick van Rabobank het publiek een kijkje gaf in de huidige markt van exoten. Het was een start van de dag waarbij men eigenlijk gelijk vooral met de neus op de feiten werd gedrukt. Cindy liet namelijk al snel zien dat er de nodige uitdagingen zijn, waar de sector in de zaal al tijden mee bezig is. En waar ze vandaag geen oplossing voor konden vinden, maar wel een stap in de goede richting. Er is namelijk wel potentieel voor de exotenmarkt, maar het wordt alsmaar uitdagender om het juiste product te krijgen met groeiende problemen met beschikbaarheid, kwaliteit en kosten.
Bovendien, zo stelde ze, is er een gebrek aan consistent in kwaliteit, wat de consument weer weg kan jagen. Veel exoten zijn namelijk wel geliefd, maar niet de eerste keuze in het mandje. Er zijn promo's voor mogelijke groei. Het goede nieuws was er namelijk wel degelijk en was, zo legt ze uit, dat de Europese consument meer en meer te besteden heeft. De inkomens zijn weer hersteld, de arbeidsmarkt is goed, maar consumenten zijn steeds prijsgevoeliger. Ondanks dat men meer te besteden heeft, is het consumentenvertrouwen nog steeds niet volledig aanwezig. Daardoor zijn ze zeer selectief in op welke manier, en aan welk fruit, ze hun centje spenderen, legt Cindy uit.
Toch is er in theorie dus wel degelijk een potentie voor exoten. Er valt namelijk een wereld te winnen. Wereldwijd zijn exoten namelijk een alsmaar dominantere kracht achter de handel. Met tussen 2013 en 2023 een grote dominantie van exoten in de top 10 van fruit met gestegen handelswaarde, met name durian, avocado's, bananen en mango vallen op. Avocado is, zo stelt ze, hierbij wel een succesverhaal te noemen, die alleen al de handelswaarde van 20 miljard dollar zijn gepasseerd, en deze blijven nieuwe records zetten. Hierbij dienen ook nieuwe producerende landen zich aan, wat een drijvende kracht is achter de groei. Waar er in 2014 nog 12 landen waren die meer dan 5000 ton exporteerde, gaat dat aantal in 2030 al naar 30 landen. Europa en de VS zijn nog altijd de meeste dominante importeurs. Azië blijft hierin significant achter, maar, ondanks dat de volumes nog beperkt zijn, is de Zuid-Amerikaanse markt groeiende in import. Prijzen van fruit, als avocado's, mango's en ananassen, zijn nu namelijk nog stabiel, maar hoelang blijft dit zo?
© Jannick Flach | AGF.nl
Het zijn de uitdagingen waar in de loop van dagen over gesproken werd, waarbij, zoals aangegeven, ook vooral de opportuniteiten werden bekeken. Convenience bijvoorbeeld, wat door Andrew Crawford van PrepWorld en Jai Thakrar van Jalaram Fruit werd gezien als een markt met een grote potentie. Men is, zo stellen de twee, steeds vaker op zoek naar gebruiksgemak en tropisch fruit leent zich daar goed voor. Op dit moment zijn ananas, (water)meloen, mango en granaatappel hier leidend in, maar ook voor andere producten liggen hier mogelijkheden. Jai stelt dat een eventuele groei wel afhangt van de consument. Vaak komt er ook een prijskaartje bij kijken, maar tegenwoordig ziet hij dat er bereidheid is wat meer neer te leggen voor een makkelijkere maaltijd. Bovendien geeft het kansen de consument in contact te laten komen met producten, waar ze anders niet mee aan de slag kunnen of niet weten hoe ze het moeten gebruiken.
© Jannick Flach | AGF.nl
Een van de grootste uitdagingen bleek nog altijd in de toeleveringsketen te liggen. Philippe Beaujean van Port of Antwerp-Bruges nam het publiek hierop mee op de manier waarop het havenbedrijf de veiligheid in de haven waarborgt. Van groot belang bleek de investering in drones, zelfs benoemd tot D-Hive, waarbij deze rondvliegen over het haventerrein om verdachte bewegingen waar te nemen. Smokkel blijft namelijk nog altijd een van de grootste problemen in de import van exoten.
Shypple, vertegenwoordigd door Jarell Habets en Omar Moghrani, ging vervolgens in op de activiteiten van het bedrijf in een veranderende wereld. Zij hebben een platform ontwikkeld, waarbij door middel van data containers realtime gevolgd kunnen worden. Belangrijk punt wat zij hierbij aanstipte was dat samenwerking in de keten van groot belang was voor een optimaal inzicht in shipments, waarbij er met een knipoog naar Philippe werd gekeken, omdat zij data van de haven, maar met name de terminals, graag gebruiken, omdat deze als het meest betrouwbaar worden gezien.
Kennis delen stond ook centraal bij Marco de Jong van Experience Fruit Quality, die inging op RipeWise, een technologieplatform dat is ontwikkeld om het rijpingsproces van fruit, zoals avocado's, mango's en bananen, te optimaliseren. Het systeem combineert sensortechnologie, data-analyse en voorspellende software om rijping efficiënter, consistenter en duurzamer te maken. Voor een optimale prognose en proces voor rijping van het fruit stelde ook hij dat zo veel mogelijk data verzameld moest worden. Het onderwerp trok vervolgens ook door naar het panelgesprek, onder leiding van Steve Alaerts, waar toch duidelijk werd dat niet iedereen graag haar data deelt, omdat het henzelf ook kan schaden of tegen ze gebruikt kan worden. "Bovendien zijn er ook partijen op de markt die alleen maar nemen en nooit geven", zo werd gesteld.
© Jannick Flach | AGF.nl
Een rondje langs de velden liet vervolgens zien hoe je een merk opzet, namelijk de mango Calypso van Perfection Fresh. Verder keken Del Monte, Dole en Frutas Montosa naar de toekomst van hun gespecialiseerde producten, respectievelijk ananas, mango en avocado. Hier in een later stadium meer over, maar duidelijk werd wel dat zij allen nog altijd een mooie toekomst in dit fruit voorzien ondanks de uitdagingen. Ananas wordt namelijk niet langer als een fruit gezien, maar als premiumervaring, duurzaam en vol consumentenemotie. Daar moet op ingespeeld worden, zo gaf Gianpaolo Renino van Del Monte aan. Toch blijft de vraag groeien, maar waarschuwde hij wel dat de sector te afhankelijk wordt van één leverancier, namelijk Costa Rica. Beschikbaarheid is daar dan ook een hot item.
Bruno Gioffre ziet eenzelfde uitdaging in mango. "Er zijn veel mogelijkheden op de Europese mangomarkt, maar dit vergt wel adaptatie. Zo moet men altijd blijven inzetten op consistente kwaliteit en rijpheid, moet er geïnvesteerd worden in duurzaamheid en op de consumentenvraag ingespeeld worden. Samenwerking door de supply chain is hierbij essentieel. Innovatie in variëteiten en rijpen zullen de toekomst gaan vormen."
© Jannick Flach | AGF.nl
Vervolgens lieten Arie Havelaar van Sawari Fresh en Angel del Pinto van Anecoop zien dat exoten ook niet altijd van ver hoeven te komen. Beiden hebben de teelten van exotische producten naar respectievelijk Nederland en Spanje gehaald. Vanaf begin 2021 begon Sawari Fresh in koude kassen in Zeeland (Poortvliet) en Limburg met het telen van verse, biologische gember. Recentelijk is de lokale knoflookteelt daarbij gekomen. Initiële testen richten zich op het ontwikkelen van een proces om Nederlandse knoflook te kweken en mogelijk te drogen voor verkoopklare vormen. Arie gaf aan dat de keuze voor lokaal telen duurzaamheid, versheid en ketencontrole, versterkt in lijn met consumentenvraag en technologische innovatie. Dit ging niet om het product, maar om de mogelijkheid. De innovatie. Zo bleek even later ook bij de presentatie van Angel del Pinto, die in Spanje soortgelijke initiatieven heeft opgezet met papaja en nu aan het opzetten is met pitahaya.
In het slotpanel ging Chris White in gesprek met Matthew Churchill van Westfalia UK en Jens Gabriel van Greenyard. Hoe de sales te versterken in een alsmaar uitdagend landschap? Die overigens minder uitdagend bleek, dan een aantal maanden geleden bedacht, zo lachte Chris. Uiteraard zijn er meer dan voldoende uitdagingen, maar de dag had laten zien dat er ook meer dan voldoende mogelijkheden zijn. Zo zag ook Matthew, die aangaf dat je je moet kunnen onderscheiden in de markt. In avocado is dat met ready-to-eat, of een premium high-end keuze aan variëteiten. Zo worden er ook onderzoeken gedaan naar nieuwe variëteiten, wat veel tijd kost, maar weer extra mogelijkheden moeten geven. Ten slotte de prangende vraag of er een toekomst is voor exoten met een alsmaar hardere roep voor lokaal. Het simpele, doch heldere antwoord, bleek een quote van Hein Deprez: 'As local as possible, but as far as necessary'. Hierna was er tijd voor een hapje, drankje en de nodige tijd om na te praten. Vandaag wordt het congres dan officieel afgesloten met een bezoek aan de haven van Antwerpen.
Volgende week zullen er uitgebreidere artikelen volgen van de afzonderlijke presentaties
Klik hier voor de fotoreportage
Voor meer informatie:
Tropicals Congress 2025
www.fruitnet.com/tropicalscongress