Naarmate het seizoen vorderde, is de vraag naar witlof de afgelopen weken aanzienlijk afgenomen. "Tot eind april was de vraag hoog en stabiel, maar in mei zagen we een lichte daling," vertelt Stephan Klünemann, Managing Director van Goldköpfe en witlofteler in Emsland, Nedersaksen. "Aan het einde van de maand was er echter een opleving, waarschijnlijk door het iets koudere weer. In week 23/24 normaliseerde de vraag zich weer naar het gebruikelijke zomerniveau."
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Stephan Klünemann heeft zijn teeltbedrijf in Niederlangen, die enkele jaren geleden is gebouwd, afgelopen herfst omgebouwd tot een conventionele broeierij.
Afgelopen herfst maakte de locatie in Niederlangen de overstap van biologische naar conventionele teelt. Sindsdien wordt er wekelijks tot 30 ton geoogst en exclusief verhandeld via de Gemüsering. Tegelijkertijd is op de boerderij van zijn ouders in Geeste een biologische varkenshouderij van start gegaan, die nu het hele jaar door actief is onder de naam Bio-Goldköpfe.
"In de zomer hebben we een bezettingsgraad van ongeveer 80 procent," aldus Stephan Klünemann. "Sommige retailklanten bieden het product in de zomer niet aan, hoewel er ook klanten zijn met geplande promoties in week 26."
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Over de gehele linie kijkt Stephan Klünemann terug op een succesvol jaar, gekenmerkt door constante kwaliteit en een lage ziektedruk. "In de overgang van de oude naar de nieuwe worteloogst in november stegen de prijzen tot 3 euro per kilo," vertelt hij. "Deze prijzen bleven relatief stabiel tot aan de jaarwisseling, waarna ze daalden."
Omdat de broeierij kort voor het nieuwe seizoen werd omgebouwd, moest Klünemann extra producten inkopen, zonder toegang tot conventionele wortels uit contractteelt. "De goede worteloogst en de gunstige aanvoersituatie speelden daarbij in ons voordeel," voegt hij toe.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Links: Voorverpakte witlof voor de Duitse retail. Rechts: Verse witlof op stellingen.
Toekomstperspectief voor de Duitse witlofmarkt
Volgens Stephan Klünemann, die sinds 2018 actief is in de witlofteelt, vertoont de Duitse witlofmarkt al enkele jaren een opwaartse trend. "Hoewel we nog niet het consumptieniveau bereiken van traditionele witloflanden zoals Nederland en België, is de consumptie per hoofd van de bevolking gestegen tot ongeveer 300 gram per jaar," legt hij uit.
Het noorden van Duitsland blijft volgens hem nog iets achter op het oosten en zuiden, waarschijnlijk omdat er lange tijd slechts een beperkt aantal regionale telers actief was. "Nu we zowel regionale biologische als conventionele witlof kunnen aanbieden, hopen we op een verdere positieve ontwikkeling," aldus Klünemann.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Kerstin Klünemann heeft de leiding over de biologische teelt op de locatie in Geeste
Met Gemüsering heeft Stephan Klünemann een betrouwbare afzetpartner en aandeelhouder met een breed netwerk aan zijn zijde. De benodigde witlofwortels worden voorlopig nog altijd uit Nederland geïmporteerd.
"Er is zeker interesse onder telers om zelf wortels te gaan telen," zegt Klünemann. "We hebben inmiddels een teler uit de regio gevonden die dit jaar een kleine proef voor ons uitvoert." Volgens het bedrijf lijkt de teelt zich goed te settelen in de streek: "Het product slaat aan, en daarmee wordt de wortelteelt steeds aantrekkelijker."
Voor meer informatie:
Stephan Klünemann
Goldköpfe GmbH
Luddenfehn 29
49779 Niederlangen, Duitsland
Tel: +49 176 63324383
Info@goldkoepfe-gmbh.de
Bio-Goldköpfe GmbH
Im Feld 20
49744 Geeste, Duitsland
Dr. Lukas ScholzTOGAZ - Thüringer Obst und Gemüseabsatzzentrale GmbH
Rudolstädter Straße 100a
99099 Erfurt, Duitsland
L.scholz@togaz.de
www.togaz.de