Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van een achtertuintje tot restaurants met Michelinsterren

"Onze vasthoudendheid hield ons in beweging"

Toen Malaia Martinez en Jaebin Yoo begonnen met Malaia's Microgreens, hadden ze niet veel meer dan vastberadenheid, een budget van 6.000 euro en een schuur in de achtertuin. Wat ze aan middelen misten, maakten ze goed met doorzettingsvermogen, een eigenschap die hun hele traject van pandemieproject tot leverancier voor enkele van Californië's toprestaurants heeft gekenmerkt. "Jaebin en ik droomden vanaf het begin van een commercieel teeltbedrijf," vertelt Martinez, medeoprichter van Malaia's Microgreens. "Maar in het begin werden we beperkt door een gebrek aan kennis, geld en ruimte."

Het duo begon hun eerste gewastests in een bescheiden schuur van nog geen vierkante meter, achter het huis van Martinez. Al binnen zes maanden verhuisden ze naar een omgebouwde garage, waarmee ze de basis legden voor wat zou uitgroeien tot een bloeiend bedrijf in Fullerton, Californië. Tegenwoordig werken ze vanuit een magazijn van 140 m² in de Airport Business Area van Irvine, waar ze wekelijks zo'n 300 trays microgroenten produceren voor enkele van de meest veeleisende chef-koks in de regio.

© Malaia's Microgreens

Beperkte middelen
De vroege groei van het teeltbedrijf was minstens zo technisch als agrarisch van aard. Door de hoge kosten en het gebrek aan op maat gemaakte hydrocultuurapparatuur, kozen Martinez en Yoo voor zelf aangeleerde innovatie om hun bedrijf draaiende te houden. "Hydrocultuurapparatuur is vaak onbetaalbaar of simpelweg niet beschikbaar voor bepaalde commerciële toepassingen," legt Martinez uit. "In die realiteit leerden we al snel de basis van loodgieten, het installeren van PEX-buizen en het bouwen van ons eigen irrigatiesysteem."

Hun eerste systeem werkte met een reservoir en een pomp, maar in hun nieuwe faciliteit maken ze gebruik van een in-lijn water- en bemestingssysteem dat draait op statische waterdruk—een energiezuinigere en nauwkeurigere methode. Daarnaast ontwikkelde het team een eigen trayschoonmaker, die dezelfde schoonmaaktaken uitvoert voor slechts een fractie van de kosten van commerciële alternatieven. "Onze innovaties zijn een combinatie van noodzaak en kostenefficiëntie, gedreven door een sterke focus op duurzaamheid en productiviteit," zegt Martinez. Het teeltbedrijf is momenteel PrimusGFS-gecertificeerd, wat betekent dat ze voldoen aan wereldwijde voedselveiligheids- en kwaliteitsnormen, inclusief de richtlijnen van GAP, GMP en HACCP.

© Malaia's Microgreens

Volharding om door te breken in de fine dining
Voor elk startend teeltbedrijf is het opbouwen van vertrouwen bij chef-koks een uitdaging. Voor Malaia's Microgreens werd die uitdaging nog groter door hun ongewone begin. "We waren een kleine, onbekende leverancier die probeerde door te breken in een eliteomgeving," herinnert Martinez zich. "Chef-koks zover krijgen dat ze ons vertrouwen, vergde doorzettingsvermogen. We bleven op de radar door steeds weer op te dagen, terug te koppelen en de kwaliteit van ons product voor zich te laten spreken."
Zodra hun microgroenten eenmaal opdoken in een paar gerenommeerde keukens, begon het balletje te rollen. Inmiddels leveren ze aan elk restaurant met een Michelin-ster in Orange County—een mijlpaal die Martinez toeschrijft aan hun kwaliteitsgerichte, op chef-koks afgestemde aanpak.

Tegenwoordig staan hun producten, inclusief op maat gemaakte microgroentemixen, eetbare bloemen en speciale gewassen, op de menu's van fine-dining restaurants in heel Zuid-Californië. Maar de sprong van een kleine onderneming naar hoogwaardige leverancier ging gepaard met operationele druk. "Wanneer je topkoks bedient, is er geen ruimte voor inconsistentie," zegt Martinez. "We moesten investeren in betere infrastructuur, onze groeiomgeving verfijnen en strenge voedselveiligheidsprotocollen implementeren om aan de normen van fine dining keukens te voldoen."

© Malaia's Microgreens

Doorzettingsvermogen als bedrijfsfilosofie
Gedurende hun snelle groei is de bepalende waarde van het bedrijf onveranderd gebleven. "Doorzettingsvermogen staat centraal in alles wat we doen," zegt Martinez. "Er zijn genoeg momenten geweest waarop de makkelijkere optie was om te stoppen, maar onze volharding hield ons in beweging."

Diezelfde volharding voedt nu hun uitbreidingsinspanningen. Met de hulp van een subsidie van 250.000 euro van het California Department of Food and Agriculture, schaalt Malaia's Microgreens haar productiecapaciteit viervoudig op en bereidt zich voor op een nauwere betrokkenheid bij de lokale gemeenschap via educatieve programma's.

Voor Martinez en Yoo weerspiegelt de reis van een schuur in de achtertuin naar de wereld van fine dining de kracht van vindingrijkheid, volharding en een duidelijke visie van wat vertical farming kan bereiken, zelfs met beperkte middelen.

Voor meer informatie:
Malaia Martinez, medeoprichter
Malaia's Microgreens
malaia@malaiasmicrogreens.com
www.malaiasmicrogreens.com