Met bijna 6.700 hectare kersenbomen en een jaarlijkse oogst van meer dan 30.000 ton (bron: Agreste) staat Frankrijk zesde in de lijst van kersentelers in Europa. Franse huishoudens kopen gemiddeld 2 kilo kersen per jaar (bron: Kantar). De sector is stevig geworteld, maar blijft kwetsbaar.
© AOP Cerises de France
"Een duidelijke verbetering, al zijn de topjaren nog niet terug"
"De oogst loopt ongeveer een week achter op die van vorig jaar, maar de kersenpluk zit inmiddels in de piek. Sinds half juni zitten de volumes stevig in de lift in alle teeltgebieden. Na een reeks magere jaren wordt de opbrengst dit seizoen geraamd op 80% van het volle potentieel van de boomgaarden. Dat is een duidelijke stap vooruit, ook al worden de historische piekjaren nog niet geëvenaard", stelt de branchevereniging Cerises de France.
Volgens cijfers van het Franse ministerie van Landbouw ligt de verwachte productie dit jaar net boven de 33.000 ton, 5% meer dan in 2024 en 12% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De sector spreekt dan ook van een herstel na het dramatisch slechte jaar 2021. Wel blijft goed weer in juli cruciaal om deze positieve lijn vast te houden.
"We hopen tot eind juli Franse kersen in het schap te houden"
De vroege teeltregio's zoals de Pyrénées-Orientales en de Gard ronden hun seizoen af. In de Ventoux‑streek is het hoogseizoen: daar worden nu vooral het ras Belge geplukt, naast onder andere Van en Satin. Hooggelegen gebieden zoals Malaucène blijven tot begin juli doorplukken.
In de Rhônevallei (Drôme en Ardèche) loopt de oogst nog goed door, met naar verwachting nog twee sterke weken. Op het Ardèche-plateau wordt gestaag geoogst tot eind juli. In Tarn-et-Garonne lopen de volumes deze week terug. In de Monts du Lyonnais zitten ze juist midden in het piekseizoen.
Zolang het weer zomers blijft, blijft ook de afzet vlot verlopen. De Franse kersen vinden hun weg naar de winkels. De hoop is dan ook om tot eind juli voldoende aanbod in het schap te houden.
Toekomst van de sector: opvolging, stabiliteit en eerlijke prijzen
Toch is een goede oogst niet genoeg om de structurele zorgen van de sector weg te nemen. Net als veel andere teelten kampt ook de kersenbranche met een vergrijzend telersbestand. Nieuwe aanwas is hard nodig, maar dat is niet vanzelfsprekend.
"Een kersenboomgaard aanleggen betekent vooruitkijken: het duurt gemiddeld 4 à 5 jaar voor de eerste oogst, en een boomgaard gaat zo'n 25 tot 30 jaar mee. Wie nu begint, moet dus denken aan 2040. Maar jongeren worden vaak afgeschrikt door onzekerheid: veranderende regels rond gewasbescherming, milieueisen, belastingen en subsidies maken langetermijnplannen lastig. Wat nodig is, zijn stabiele inkomsten, zekerheid over afzetkanalen en goede begeleiding bij de start. Dat zijn de bouwstenen voor een gezonde, toekomstbestendige kersenteelt in Frankrijk."
Drosophila suzukii: een klein insect, een grote bedreiging
De grootste bedreiging voor de kersenteelt komt van een minuscuul fruitvliegje: Drosophila suzukii, afkomstig uit Azië. Sinds 2010 is het beestje actief in Frankrijk. Het legt eitjes in gezonde vruchten, heeft een razendsnelle voortplanting, en past zich makkelijk aan. De vlieg kan hele oogsten vernietigen – niet alleen van kersen, maar ook van aardbeien, frambozen, blauwe bessen en andere zachtfruitsoorten. In veel traditionele teeltgebieden heeft de vlieg grote schade aangericht. Voor sommige bedrijven hangt het voortbestaan aan een zijden draadje.
© AOP Cerises de France
Kersenboomgaard beschermd door anti-insectennetten
Op zoek naar duurzame oplossingen
De sector zit echter niet stil. Samen met onderzoeksinstituten als Inrae en Ctifl werkt men aan alternatieven. Denk aan proefprojecten rond natuurlijke vijanden, slimme vangsystemen en netten tegen insecten. Die oplossingen zijn nog in ontwikkeling, maar op het veld worden al stappen gezet: van verantwoorde gewasbescherming tot massale vangtechnieken en natuurlijke bestrijders. Hoewel de strijd nog niet gewonnen is, toont de sector zich veerkrachtig en vastberaden om de kersenteelt duurzamer en weerbaarder te maken.
Over de organisatie
De AOP Cerises de France verenigt sinds 2009 ruim 800 kersentelers in vier regio's: Provence-Alpes-Côte d'Azur, Auvergne-Rhône-Alpes, Occitanië en Centre-Val de Loire. Ze bestaat uit tien telerscoöperaties, vijf handelsbedrijven en een interprofessionele organisatie – samen goed voor de ruggengraat van de Franse kersenteelt.