Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rudolf Behr over start van het vollegrondsgroentenseizoen:

"Lage groentenprijzen door overvloedige oogst"

Dit jaar begon de veldoogst in Duitsland ongeveer een week vroeger dan vorig jaar. Dankzij gunstige weersomstandigheden konden de meeste gewassen relatief snel worden geoogst, wat leidde tot hoge opbrengsten en daardoor een verlaging van de prijzen. "Opmerkelijk is dat de noordelijke regio's iets later begonnen met oogsten dan de zuidelijke teeltgebieden van Duitsland. Dit resulteerde in overproductie, terwijl in Spanje de aanplant werd vertraagd als gevolg van regenval," zegt Rudolf Behr, Managing Director van het Duitse Behr.

© BEHR AG

Alsof dit nog niet genoeg was, ging een kweker failliet, waardoor de leveringszekerheid tijdens dit faillissement onzeker bleef, vervolgt Behr. "We anticipeerden door het veronderstelde tekort aan planten bij een andere leverancier in te kopen. Uiteindelijk leverde het failliete bedrijf toch, wat leidde tot een verdubbeling van de voorraad. Deze omstandigheden markeerden het begin van het seizoen met zeer lage prijzen die onder de teeltkosten lagen, wat een groot financieel gat veroorzaakte voor de telers. Hieruit bleek dat de handel zich onvoldoende bewust was van de teeltkosten en dat het hoge volume werd ingezet om lage prijzen te bekomen. Bovendien worden de lage prijzen op dit moment helaas nog steeds als norm gezien."

© Hugo Huijbers | AGF.nl
Rudolf en zijn dochter Christine Behr vierden dit jaar tijdens de Fruit Logistica het 130-jarig bestaan van hun familiebedrijf.

Existentiële angsten leiden tot hogere telersprijzen
Behr, die groenten verbouwt op zo'n 4.000 hectare, wijst op de 'genadeloze concurrentie' van retailers in de voedingsmiddelenindustrie. "Wat duidelijk is, is dat ze geen notie hebben van de kosten voor telers, terwijl ze weten hoe ze de druk van grote volumes kunnen gebruiken in een markteconomie, waarbij lage prijzen nog steeds worden gezien als normaal. Dit zal pas veranderen als het aanbod schaarser wordt, wat onvermijdelijk is. Telers zullen dan uit pure overlevingsdrang veel hogere prijzen vragen, omdat de nood zo hoog is dat zonder zulke prijzen het voortbestaan van de teeltbedrijven in gevaar komt."

© BEHR AG

Biologische landbouw ontwikkelt zich rustig
Volgens Behr zijn er momenteel geen signalen van drastische veranderingen in de teeltgebieden. "Los van de gebruikelijke structurele veranderingen, waar opgeheven bedrijven worden opgevangen door bestaande structuren, zien we geen opvallende ontwikkelingen. In lijn met de algemene trend ontwikkelt biologische landbouw zich gestaag. Supermarkten en discounters hebben de leiding op de biologische markt overgenomen en voeren hun eigen koers. Naar onze mening komt dit niet overeen met de oorspronkelijke biologische filosofie."

In de afgelopen decennia heeft Behr het groenteschap voortdurend verrijkt met nieuwe producten en concepten. "Wij zijn en blijven pioniers op het gebied van productontwikkeling. Er staan ons vele uitdagingen te wachten op het gebied van producten en teeltmethoden. Dit geldt ook voor de teelttechnologie. We kunnen met zekerheid stellen dat het innovatietempo aanzienlijk moet toenemen om aan de top te blijven," besluit Behr.

Voor meer informatie:
Rudolf Behr
BEHR AG
Ohlendorfer Str. 83
21220 Seevetal - Ohlendorf, Duitsland
Tel.: +49 4185 79 77 20
info@behr-ag.com
www.behr-ag.com