Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italië

Ondanks moeilijke omstandigheden toch positief seizoen voor Sila aardappelen

Het seizoen van de Sila aardappelen in Italië zit erop. En hoewel het er aanvankelijk niet rooskleurig uitzag door tegenvallende opbrengsten en grillig weer, spreekt de branche van een "over het geheel genomen positief resultaat." Albino Carli, directeur van het telersconsortium PPAS, blikt terug op een seizoen met zowel lichtpunten als uitdagingen.


Albino Carli

Minder kilo's, maar prijs bleef overeind
"De opbrengst lag lager dan gehoopt, maar we hebben toch behoorlijke volumes gerealiseerd", vertelt Carli. Vooral bij de aardappelen met het BGA-label hielden de prijzen goed stand – bijna op het niveau van vorig jaar. Dat is goed nieuws voor de uitbetalingen aan de aangesloten telers. Voor de andere aardappelen lag dat anders. Die hadden het moeilijker door druk van goedkopere import en een ruim nationaal aanbod.

Ook dit jaar was het weer allesbepalend. Waar 2023 te nat was, kende 2024 een vroege hittegolf in het voorjaar. "Door de warmte kwamen de planten niet goed tot ontwikkeling. Ondanks een goede en zelfs vroege pootperiode vielen de opbrengsten uiteindelijk tegen", legt Carli uit. "Tegen extreem weer kun je weinig doen. We proberen vooral het maximale te halen uit wat de telers afleveren."

© Maria Luigia Brusco | AGF.nl

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn goed begonnen. "Tot nu toe loopt alles volgens plan, maar het echte spel wordt deze zomer gespeeld", aldus Carli. Hij maakt zich zorgen: "In de bergen tikken we nu al 30°C aan en er zijn hagelbuien geweest. Het blijft spannend. Het weer is en blijft de grootste onzekerheidsfactor."

Groei voor primeur aardappelen en zoete aardappelen
Ondertussen blijft PPAS investeren in vroege aardappelteelt langs de Calabrische kust. "We hebben opnieuw extra percelen ingezaaid – zo'n 30 hectare voor conventionele primeur aardappelen", vertelt Carli. De oogst is bijna klaar. Tot begin juni was de markt sterk, al is de vraag nu logischerwijs wat ingezakt door het warme weer.

Ook de teelt van zoete aardappelen groeit gestaag door. Ten opzichte van vorig jaar is het areaal met 20% uitgebreid – een teken van vertrouwen in dit langlopende project.

Innovatie: eigen pootgoed
Een belangrijke uitdaging is de beschikbaarheid van pootgoed. Door schommelingen in de aanvoer uit Noord-Europa wil PPAS meer grip krijgen op het pootgoedaanbod. Daarom werkt de coöperatie aan een innovatief project rond aeroponische teelt.

"Deze methode biedt voordelen: je kunt sneller werken en grotere hoeveelheden produceren", zegt Carli. "We willen de leveranciers uit Noord-Europa niet vervangen, maar wel een degelijk alternatief in handen hebben."

© Maria Luigia Brusco | AGF.nl

En dat is nodig, want het areaal pootgoed in Noord-Europa is de laatste twee jaar met meer dan 25% gedaald. PPAS wil daarom inzetten op de Sila-regio als nieuw teeltgebied voor pootgoed – met mogelijk ook kansen voor andere regio's.

Voor meer informatie:
Consorzio produttori patate associati Soc. Coop. Agricola
C/da Garga 4 - S.S. 107 km 83,400
87055 San Giovanni in Fiore (CS) – Italië
info@patateppas.it
www.patateppas.it