Tholen - Met het onlangs gepubliceerde Omnibusvoorstel om regeldruk en administratieve lasten voor bedrijven op het gebied van duurzaamheidswetgeving te verminderen, lijkt het erop dat de Europese Commissie de CSRD-verplichting voor veel bedrijven heeft ingetrokken. Concreet houdt dit in dat deze verplichte duurzaamheidsrapportages worden beperkt tot grote ondernemingen met meer dan 1000 werknemers en een netto-omzet van meer dan € 50 miljoen of een balanstotaal van meer dan € 25 miljoen. Als vereenvoudigde versie van de CSRD wordt door de EU een vrijwillige duurzaamheidsstandaard aanbevolen, genaamd Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs (VSME). Dit is de Vrijwillige Standaard voor Duurzaamheidsverslaggeving voor mkb voor kleinere en middelgrote ondernemingen (mkb) die vrijwillig willen rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.
© BDO
"Toen de CSRD-norm voor bedrijven werd opgehoogd naar 1.000 fte's, werd in één keer zo'n 80% van de bedrijven niet meer CSRD-plichtig", vertelt Marco Schilder, Partner Sustainability Advisory binnen BDO. "Toen dit besluit werd afgekondigd, waren we in eerste instantie bezorgd dat veel bedrijven hun pen zouden laten vallen, maar uiteindelijk zien we toch dat veel bedrijven op een bepaalde manier verder willen met hun duurzaamheidsrapportage. En dan is de VSME een interessante optie. Zo mogen CSRD-plichtige ketenpartners nooit meer informatie uitvragen dan in de VSME beschreven staat. Deze rapportage beschermt je daarom tegen een wildgroei aan informatie-uitvragen."
80-20 regel
De inspanningen om te voldoen aan de VSME zijn volgens Schilder een stuk lichter dan bij CSRD het geval is. "Ik schat de inspanningen voor de VSME op zo'n twintig procent van de CSRD in. Persoonlijk vind ik het een goede zaak dat het aantal datapunten verlaagd is, dat was bij de CSRD-wetgeving wel over the top. Maar het had veel ondernemers wel geholpen als men deze weg twee jaar geleden al ingeslagen was, want de wetgeving gaat nu wel erg op en neer. Wat ik aan de VSME wel erg goed vind, is de 80/20-regel, want 80% van de KPI's waar het naar mijn mening echt om gaat in het kader van duurzaam ondernemen staan ook in de VSME. Het zwakke in mijn ogen is dat je met de VSME wel rapporteert, maar in principe geen doelstelling of duurzaamheidsprogramma hoeft te hebben om je impact te verlagen."
"In de Food & Flowers sector, die sterk kostprijs gedreven werkt, werd de CSRD in het begin echt als een moetje gezien" vervolgt zijn collega Frank Meijnders, landelijk voorzitter van de BDO Industry Food & Flowers. "Tegelijkertijd heeft het de bewustwording rond duurzaamheid wel verhoogd. Op een gegeven moment kwamen na de aanvankelijke scepsis toch de goede discussies los en veranderde de mindset steeds meer dat als je er toch aan moest voldoen, je het ook kon benutten als een kans. Bijvoorbeeld om bij de onderhandelingen met je bank een gunstiger rentetarief te bedingen, license-to-operate te blijven om aan een klant te kunnen blijven leveren of je concurrentiepositie te verhogen. Neem de brede maatschappelijke discussie die in de sierteelt momenteel speelt, dan wordt het wel heel belangrijk om aan te kunnen tonen dat je duurzaam opereert. Daar kan de VSME bij helpen als een verantwoordingsdocument."
Bootcamps
"Het is nog niet bij een al te breed publiek bekend dat de VSME een afgeslankte versie van de CSRD is. Veel bedrijven zijn nog een beetje zoekende. Ons advies is echter om de koudwatervrees af te schudden en gewoon aan de slag te gaan", vervolgt Frank. "Om die koudwatervrees te overwinnen hebben we een op Artificial Intelligence gebaseerde tool ontwikkeld waar bedrijven kunnen zien wat er allemaal nodig is om aan de VSME te voldoen. Bovendien maakt deze tool met Artificial Intelligence functionaliteit op basis van reeds voorhanden informatie volledig geautomatiseerd, de eerste versie van een VSME-rapport. In een drietal bootcamps van een paar uur gaan we met een klant aan de slag om te komen tot een eerste versie van een rapport. Al met al een laagdrempelige en tijdefficiënte manier om tot een VSME-rapportage te komen. Aanvullend zijn er nog twee bootcamps te volgen waarbij we bedrijven meenemen hoe ze een duurzaamheidsprogramma op kunnen tuigen om hun impact te reduceren en hoe ze het gehele duurzaamheidsproces kunnen beleggen in hun organisatie."
© BDO
Frank Meijnders en Marco Schilder van BDO
"Individuele bedrijven kunnen zich voor deze bootcamps inschrijven, maar het hele duurzaamheidsverhaal is ook bij uitstek geschikt om met een groep gelijkgestemde sectorgenoten op te pakken. De thema's voor de één spelen tenslotte ook vaak bij de ander, daarom pakken wij dit soort trajecten ook vaak met een groep sectorgenoten op. Denk aan verlaging van de CO₂-footprint, het bevorderen van de biodiversiteit en de omgang van de medewerkers in het eigen bedrijf en verder in de keten", vervolgt Marco. Hij gelooft wel dat de VSME bedrijven gaat helpen om duurzamer te opereren. "Maar het is een middel en geen doel op zich. Het voordeel is dat je zaken transparant maakt. Het gaat voor afnemers toch uitmaken of ze zaken doen met een groenere of minder groene collega. Meten is weten. En de drempel om mee te doen is lager dan veel bedrijven denken, want vaak hebben bedrijven al veel informatie beschikbaar. Kijk dus vooral wat je hebt en breng dit samen."
"Een mooi voorbeeld binnen de Food & Flowers vind ik Dutch Flower Group die de Sustainable Development Goals (SDG's), echt heeft verweven in haar bedrijfsvoering", vervolgt Frank. "Dat is in mijn ogen wel een ultiem voorbeeld van een bedrijf dat duurzaamheid in alle geledingen tot volle wasdom laat komen en dat helpt ook weer om talent aan je te binden. Er komt tenslotte ook weer een jonge generatie nieuwe medewerkers aan, die veel meer ontvankelijk is voor de hele duurzaamheidsverslaggeving. Dus ons advies is om dit pragmatisch op te pakken. Als je als bedrijf en sector serieus genomen wilt worden, dan moet je zeker met de VSME aan de slag!"
Voor meer informatie:
Frank Meijnders / Marco Schilder
BDO Accountants & Adviseurs
Tel: +31 (0)70 338 07 93
frank.meijnders@bdo.nl / marco.schilder@bdo.nl
www.bdo.nl/nl-nl/branches/food-flowers