Tholen - Vrijdag 20 juni is het faillissement van Liquidseal Holding aangevraagd bij de Rechtbank in Den Haag. Het Leidse bedrijf dat dat coatings maakt om bloemen, groenten en fruit een langere houdbaarheidsduur te geven, geeft in een brief aan de obligatiehouders aan dat de terughoudende markt en omzet ertoe heeft geleid dat het punt is bereikt dat de salarissen over de maand juni niet kunnen worden betaald uit de lopende cash flow.
In 2023 vond al een reorganisatie plaats. Toen sprak directeur Victor Monster nog uit vertrouwen te hebben in de lange termijn. "Maar helaas heeft de markt onze innovaties niet zo opgepakt als we hadden verwacht. Iedereen praat wel over duurzaamheid, maar als het puntje bij het paaltje komt, gaat men er toch niet mee aan de slag. In de bloemen zijn onze coatings goed opgepakt, maar met name de fruitsector is achtergebleven. Het écht doorpakken met innovatieve en duurzame oplossingen in de groente- en fruitsector is onvoldoende gebleken. Dat is jammer gezien alle tijd die we hierin gespendeerd hebben, al kijken we daar ook met het nodige plezier op terug", aldus de general manager in een toelichting.
"Eind van deze maand zal tevens de huur moeten worden betaald voor het komende kwartaal en is er op dit moment geen actuele debiteuren of ontvangsten die op korte termijn kunnen worden verwacht vanuit Liquidseal Flowers, - Fruits of – Products (één van de werkmaatschappijen). Los van deze acute situatie moeten tevens de patenten worden onderhouden en deze kosten kunnen momenteel niet meer gedragen worden. Dit betekent niet dat de patenten niet meer geldig zijn echter met een boete kunnen worden geactiveerd", aldus de directeur.
Bij Liquidseal waren nog zeven personen werkzaam. De belangrijkste reden om faillissement aan te vragen is het feit dat de salarissen niet meer kunnen worden betaald aan de medewerkers. De directie wil het niet op het laatst moment aan laten komen en dat medewerkers salaris 'mislopen'. Of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart, moet volgens Victor de komende tijd duidelijk worden. "Alles heeft te maken met de tijd die je krijgt voor deze innovaties worden opgepakt. Want de wetgeving kan streng zijn, maar handhaving moet er ook zijn."