Van 11 tot 13 juni vond in het Franse Lille het Europatat-congres plaats, samen met de algemene ledenvergadering van Fedepom. Zo'n 160 spelers uit de aardappelketen – van pootgoedtelers en handelaren tot exporteurs – waren aanwezig bij deze belangrijke bijeenkomst voor de Europese aardappelsector.
Volgens Francisco Moya, directeur van Vitalis en Vitexport en tijdens deze bijeenkomst verkozen tot penningmeester van Europatat, was het een geslaagd evenement: "Het waren twee waardevolle dagen vol inhoudelijke discussies en interessante presentaties."
De eerste dag werd tijdens de commissie consumptieaardappelen stilgestaan bij de huidige marktsituatie. Andere sessies gingen over Europese regelgeving en het lobbywerk van Europatat, over pootgoedteelt, het arbitragesysteem Rucip, en over duurzaamheid en communicatie. Bij die laatste werd onder meer ingezoomd op Europese samenwerkingsprogramma's, zoals die tussen Frankrijk en Italië, en tussen Frankrijk, Ierland en België.
Op donderdag gaf voormalig gevechtspiloot en astronaut Patrick Baudry een inspirerende lezing over zijn ervaringen als tweede Fransman in de ruimte. Daarnaast vonden er verschillende panelgesprekken plaats, en gaf een onderzoeker van het Institut Pasteur in Lille een lezing over het verband tussen aardappelen, wetenschap en innovatie.
Op vrijdag sloot het congres af met werkbezoeken aan de haven van Duinkerke en aan de Clarebout fritesfabriek.
Vooruitblik op het komende teeltseizoen
Hoewel het nog te vroeg is om harde uitspraken te doen over de nieuwe oogst, werd wel alvast een overzicht gepresenteerd van de ingeplante arealen per land en een globale prognose voor het verkoopseizoen.
"Er lijkt een wereldwijde toename in het aardappelareaal aan te komen. Die groei wordt mede gedreven door de aantrekkingskracht van de aardappelteelt: elk jaar stappen er nieuwe telers in. Dat komt onder meer doordat de aardappelmarkt als dynamisch wordt gezien, met een vraag die vooral vanuit de verwerkende industrie blijft toenemen."
Toch is voorzichtigheid geboden, waarschuwt Moya: "De cijfers die nu circuleren, zijn gebaseerd op verwachtingen van de industrie – geen harde garanties. Sommige telers lopen alvast vooruit op een groeiende vraag, maar dat blijft voorlopig speculatief. We mogen positief blijven, maar moeten wel het risico in het oog houden dat een goede oogst tot een overschot kan leiden. De aardappelen zitten tenslotte pas net in de grond; uitspraken over de uiteindelijke opbrengst zijn nu nog prematuur."
Tekort aan pootgoed? Situatie vraagt nuancering
Ook over het veelbesproken tekort aan pootgoed is Moya genuanceerd: "Vorig jaar klonk er veel zorg in de sector over een mogelijk tekort aan pootaardappelen. Toch kenden we uiteindelijk een sterk seizoen met 12% hogere opbrengsten dan het jaar ervoor. De verwerkende industrie had grote behoefte aan grondstoffen, wat de afzet een flinke duw gaf. En ondanks die sterke afzet eindigen we nu met relatief ruime voorraden."
"De pootgoedsector blijft ondertussen een belangrijke schakel in de keten, maar heeft zelf ook te maken met teelttechnische uitdagingen, zoals veranderend weer en strengere regelgeving rond gewasbescherming."
"Toch moeten we het idee van een structureel tekort aan pootgoed relativeren, gezien hoe het vorige seizoen uiteindelijk verlopen is", besluit Moya.
Voor meer informatie:
Francisco Moya
Réseau Vitalis
Tel: +33 3 87 92 42 33 (Frankrijk)
f.moya@vitalisgroupe.fr
https://vitalis-reseau.com/