Het oogstseizoen voor uien bij Premium Fresh in Tasmanië is dit jaar weer afgerond. "Hoewel de opbrengst lager was dan vorig jaar, is de kwaliteit van onze oogst juist beter," vertelt Jim Ertler van Premium Fresh.
"Al onze uien zijn inmiddels in de Europese Unie aangekomen. De markt was redelijk, hoewel er in de eerste fase van het seizoen nog veel aanbod op de binnenlandse markt was. Naarmate het importseizoen vorderde, verbeterde de situatie. Ook de export van Nieuw-Zeelandse uien kende uitdagingen, maar tegen het einde van het seizoen zagen we daar ook een verbetering."
Jim merkt op dat de Zuidoost-Aziatische markt dit jaar lastig was door de sterke instroom van Chinese uien, die tegen zeer scherpe prijzen op de markt werden aangeboden.
"De Australische binnenlandse markt doet het redelijk goed en biedt mogelijkheden voor verbetering in de komende drie maanden. Het is dit seizoen erg warm geweest op het vasteland, wat mogelijk invloed heeft op de kwaliteit van de uien. Ik verwacht dat er een tweedeling zal ontstaan tussen lagere en hogere kwaliteit uien, en wij richten ons specifiek op de premiummarkt."
Samenvattend zegt Jim: "Het is een seizoen met ups en downs, zonder grote uitschieters naar boven of beneden. Zoals altijd blijft transport een uitdaging. We hebben te maken met de gebruikelijke vertragingen, maar er waren geen onverwachte verrassingen."
Voor meer informatie:
Jim Ertler
Premium Fresh Tasmania
Tel: +61 3649 888 88
jim.ertler@premiumfresh.com.au
www.premiumfresh.com.au