Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Per 1 juli meer voedselveiligheidsinspecties openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt per 1 juli weer meer inspectieresultaten openbaar; deze uitbreiding heeft betrekking op het oordeel van voedselveiligheidsinspecties B2C.

De NVWA maakt inspectieresultaten in de horeca actief openbaar en sinds 2024 zijn de categorieën ambacht en retail erbij gekomen. Voor de categorie horeca worden de resultaten nu uitgebreid met de resultaten van voedselveiligheidsinspecties van bijvoorbeeld cafés, kantines en cateringbedrijven. Ook worden voor de categorie retail de resultaten uitgebreid met de resultaten van voedselveiligheidsinspecties van bijvoorbeeld warenhuizen en winkels in overige voedings- en genotmiddelen. Het gaat om inspecties die de NVWA vanaf 1 juli 2025 uitvoert.

Met de actieve openbaarmaking van inspectieresultaten wil de NVWA bereiken dat consumenten weten hoe het is gesteld met de voedselveiligheid bij bedrijven die eten en drinken aanbieden. Consumenten kunnen daar hun keuze op baseren, bijvoorbeeld als ze uit eten willen gaan of ergens eten en drinken kopen. Ook stimuleert openbaarmaking ondernemers de wetten en regels na te leven.

Inspectie
Tijdens een inspectie controleert de NVWA of een ondernemer voldoet aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid. De inspecteur kijkt naar de omgang met voedsel, allergeneninformatie bij niet-voorverpakte levensmiddelen, hygiëne en plaagdierbeheersing. De onderneming in kwestie krijgt daarna één van de drie eindoordelen: voldoet, verbeterpunten vastgesteld of verscherpt toezicht.

De uitbreiding betreft het oordeel van voedselveiligheidsinspecties bij bedrijven die zijn ingeschreven bij de KvK met 1 van deze SBI-codes:

© NVWA

Bron: NVWA