De binnenlandse bloemkoolaanbiedingen domineerden duidelijk de Duitse markt. Deze waren verkrijgbaar in zowel 6- als 8-packs en overtroffen op sommige locaties zelfs alle andere partijen. Belgische producten werden vaak naast de binnenlandse partijen aangeboden, en er waren ook enkele Nederlandse en Franse bloemkolen op de markt. De kwaliteit was over het algemeen goed, maar de vraag bleef redelijk laag, wat ervoor zorgde dat deze zonder problemen vervuld kon worden. Handelaren hoefden zelden hun initiële prijzen aan te passen. Op sommige plaatsen boden verkopers concessies aan om opslagproblemen te voorkomen door de afnemende opslagcapaciteiten. Desondanks werden er ook stabiele prijzen genoteerd. In München bleken leveringen uit Oostenrijk en Frankrijk minder aantrekkelijk door losse stengels, wat de verkoop niet echt ten goede kwam.
© BLE
Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.
Appelen
De verkoopperiode van alternatieve Europese producten kwam langzaam op gang. Duitse, Italiaanse en Franse producten waren nog steeds voldoende beschikbaar, maar hun aanwezigheid was duidelijk afgenomen.
Druiven
De belangstelling was vriendelijk, maar kon zonder grote problemen worden bevredigd. Soms was er enige terughoudendheid om te kopen, waarbij seizoensfruit de handel domineerde.
Aardbeien
Het binnenlandse aanbod domineerde de markt. Het regenachtige weer aan het begin van de week beperkte enerzijds de vraag, maar aan de andere kant was het aanbod ook beperkt. Partijen van hoge kwaliteit waren daardoor soms maar beperkt beschikbaar, waardoor de prijzen stegen.
Kersen
Spaans fruit domineerde, maar binnenlands fruit nam toe in relevantie. Turkse en Italiaanse producten speelden een meer aanvullende rol. Partijen uit België, Frankrijk en Griekenland waren slechts in zeer kleine hoeveelheden beschikbaar.
Abrikozen
Over het algemeen was de belangstelling behoorlijk positief. Toch waren prijsverlagingen bijna onvermijdelijk vanwege een toename in beschikbaarheid en onvoldoende vraag.
Perziken en nectarines
Spaans fruit vormde de basis van het assortiment. Het aanbod groeide en voldeed aan de vraag. De vraag was aanzienlijk verbeterd, vooral tegen het weekend.
Bananen
In het algemeen harmoniseerden vraag en aanbod met elkaar, waardoor de prijzen stabiel bleven.
Sla
Binnenlandse en Belgische leveringen van sla waren beschikbaar. Kwaliteitsverschillen leidden soms tot een brede prijsmarge. Over het geheel genomen schommelden de prijzen binnen de eerder vastgestelde grenzen.
Komkommers
De vraag was niet bijzonder groot, en het aanbod bleek toereikend om deze te dekken. De meeste prijzen daalden vanwege de iets beperkte belangstelling.
Tomaten
Nederlandse en Belgische zendingen domineerden. De beschikbaarheid was ietwat beperkt. Aan de gunstige vraag kon niet altijd worden voldaan, waardoor de prijzen stegen.
Paprika's
Het aanbod was over het algemeen vrij beperkt. De vraag bleef echter gunstig, en de prijzen gingen omhoog, vooral voor rode en gele paprika's.
Asperges
Het seizoen kwam langzaam op stoom. De leveringen waren nog steeds vrij omvangrijk, maar beperkten zich iets. Ook de kwaliteit van de speren kon niet meer altijd overtuigen. De interesse nam af, vooral na het pinksterweekend was het vrij terughoudend.
Bron: BLE