Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Eerste goede Spaanse knoflookseizoen na drie moeilijke jaren"

De knoflookoogst in Spanje is een maand geleden begonnen in het zuiden en verplaatst zich nu naar La Mancha. Daar zijn de vooruitzichten goed: voldoende volumes, mooie maten en een prima kwaliteit. En dat na jaren met veel verliezen door slecht weer.

"We verwachten eindelijk weer een goed knoflookseizoen, na drie lastige jaren", zegt Alexander Ankudinov, exportmanager bij Amefruits. "De regen kwam dit jaar precies op het juiste moment. Wat we nu binnenhalen, ziet er goed uit. Maar er is nog een lange weg te gaan tot de oogst eindigt, ergens in augustus."

© Amefruits

De voorbije drie seizoenen liep het totale knoflookvolume flink terug. "Sommige telers besloten vorig verkoopseizoen hun knoflook langer in koelcellen te bewaren, in de hoop de verliezen van de voorgaande jaren goed te maken", vertelt Ankudinov. Die schaarste leidde ertoe dat de prijs voor ongepelde knoflook tegen het einde van het seizoen wel drie keer zo hoog lag als aan het begin.

Amefruits teelt en verhandelt paarse knoflook, witte Spring knoflook en violette varianten die worden geteeld op een areaal van zo'n 600 hectare. Het produceert ook gepelde knoflook, knoflookpasta en zwarte knoflook. Het bedrijf importeert slechts in beperkte mate. In totaal verhandelt het jaarlijks zo'n 30 miljoen kilo aan knoflook en knoflookproducten.

"Onze grootste markten zijn Europa, de VS, Japan en Australië", zegt Ankudinov. "Elk land heeft z'n voorkeur. Polen kiest bijvoorbeeld voor violette knoflook, Italië voor wit, terwijl Frankrijk en Duitsland de voorkeur geven aan de paarse variant. In de VS willen ze vooral grote knoflookbollen, het liefst los. Verpakt in net is daar te duur, en dat komt meestal uit China, waar arbeid veel goedkoper is."

Sinds maart is de euro-dollarwisselkoers gestegen van 1,05 naar 1,16. Dat betekent dat een karton gepelde knoflook nu 10% duurder is, plus nog eens 10% door een nieuwe invoerheffing. "Dat zorgt voor druk op de afzet", aldus Ankudinov. "Importeurs vragen ons om de prijzen te verlagen om het verschil te compenseren. Het is lastiger geworden dan voorheen."© Amefruits

Traditionele witte en paarse knoflook verliezen terrein
Volgens Ankudinov worden vooral witte Spring en violette knoflookrassen geteeld. "Dat is eigenlijk dezelfde knoflook, alleen met een andere schilkleur. De traditionele witte variant wordt steeds minder geteeld, omdat die geen steeltje tussen de teentjes heeft en dus slechter bewaard kan worden. Ook van de paarse – de duurste, vanwege de smaak en scherpte – is vermoedelijk minder geplant. Maar dat weten we pas zeker in juli en augustus als de oogst op gang komt."

De Spaanse knoflookoogst valt grotendeels samen met die van Californië en China. "Chinese knoflook is goedkoop en alom aanwezig, maar daar zijn ook redenen voor", legt Ankudinov uit. "Het gaat vaak om dezelfde rassen, maar de rotatie van landbouwgrond wordt daar niet altijd goed toegepast. En sommige gewasbeschermingsmiddelen die daar gebruikt worden, zijn bij ons verboden. Daarom heeft Spaanse knoflook toch de voorkeur."

Knoflook is een kostbaar gewas. Het wordt maandenlang bewaard bij -3°C. Alleen al de energie daarvoor bepaalt zo'n 30% van de uiteindelijke prijs. Arbeid – veel duurder dan in China – maakt nog eens 30% uit, met name voor oogst, sortering en verpakking.

Ook de logistiek is duurder geworden. "Vrachtprijzen per schip zijn nu gemiddeld 50% hoger dan vijf jaar geleden", merkt Ankudinov op. "En dat betekent niet dat de service beter is geworden. Vertragingen van een week zijn eerder regel dan uitzondering. Ladingen moeten veel eerder geboekt worden. In de haven van Algeciras staan chauffeurs soms uren in de rij om containers te lossen of op te halen."

Voor biologische knoflook is de situatie nóg uitdagender. Het eindproduct is soms wel twee keer zo duur als gewone knoflook. "Dat komt door strengere regels", zegt Ankudinov. "Je mag geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, waardoor er veel meer uitval is. Bovendien zijn de maten vaak kleiner. Daardoor blijft de opbrengst achter."

Voor meer informatie:
Alexander Ankudinov (exportmanager)
Amefruits
Tel: +34 966 740 393 (Spanje)
Mob: +34 661 88 87 83
info@amefruits.com
https://www.amefruits.com