Er is weinig aanbod van appelen in Europa dit jaar en in Spanje zijn de vruchten over het algemeen kleiner dan normaal, vooral bij bepaalde rassen. De bicolore en rode appelen zijn er inmiddels bijna op, en zelfs eerder dan gewoonlijk. Bij Golden en Granny Smith is er net genoeg voorraad om de nieuwe oogst te overbruggen.
© Joel Pitarch | AGF.nl
"Doordat er minder volume was, stegen de prijzen voor de industrie. Dat legt ook een hoger prijsniveau vast voor appelen dan in voorgaande jaren", aldus Miquel Roig, directeur van het Catalaanse Fructícola Empordà. "Appelen van mindere kwaliteit die normaal niet goed verkopen op de versmarkt, zijn nu rechtstreeks naar de industrie gegaan. Dat heeft de druk op de versmarkt verminderd en de prijsdalingen afgeremd."
"Qua prijzen zijn de resultaten acceptabel, maar niet uitstekend. De uiteindelijke uitbetaling aan de teler hangt sterk af van de maatvoering en kwaliteit van elke partij. Door de beperkte beschikbaarheid van grotere maten moest er intensiever gesorteerd worden, waarbij kleinere maten werden vrijgegeven om de voorraad in balans te houden en meer naar export te kunnen."
Fructícola Empordà, onderdeel van de BGA Poma de Girona, teelt en verhandelt momenteel zo'n 26.000 ton appelen per jaar, en wil dat de komende jaren verder opbouwen.
De oogst in Girona gaat begin augustus van start met Gala. Volgens Roig verwachten ze een lagere opbrengst dan vorig jaar. Er hangen nu minder appelen per boom. Of dat gecompenseerd wordt met grotere maten, is afwachten. Alles wijst erop dat de oogst iets kleiner wordt, vooral bij Golden.
© Fructícola Empordà
Groei van clubrassen in Spanje
Onder de BGA horen Golden Delicious, Gala, Red Delicious en Granny Smith. Daarnaast teelt Frutícola Empordà en de aangesloten teeltbedrijven Fuji en diverse clubrassen. Het areaal van het clubras Tessa wordt vergroot en er is nieuw materiaal vanuit het Fruit Futur-programma, waarvan Frutícola Empordà stichtend lid is. "Tutti is daar een voorbeeld van en nieuw is HOT A003, een ras dat we dit jaar hebben aangeplant en waarvoor nog een handelsnaam wordt gezocht."
Op de vraag of er ruimte is voor meer clubrassen in Spanje, zegt Roig: "Voor rassen die volledig steunen op hun merknaam en de marketing eromheen, zoals het model ongeveer 15 jaar geleden werkte, zie ik weinig toekomst. Maar rassen die echt iets toevoegen – hogere opbrengst, betere bewaring, aantrekkelijk uiterlijk of geschikter voor het klimaat – daar ligt de toekomst. Kwaliteit en productiviteit zijn essentieel voor de concurrentiekracht van de sector."
Ruimte voor groei Spaanse appelteelt
De appelconsumptie in Spanje stijgt al jaren niet meer. "Toch is Spanje een importland: een groot deel van de consumptie komt van buitenaf. Er is dus veel ruimte om het aandeel van Spaanse appelen te vergroten. Het is belangrijk om consumenten bewust te maken: kies lokale appelen als dat kan. De appel is bovendien één van de goedkoopste fruitsoorten in de supermarkt, wat een sterke troef is."
"Daarnaast investeren telers fors in nieuwe rassen en betere opslag- en verpakkingsinfrastructuur. Daardoor wordt de kwaliteit en presentatie van de appelen beter en consistenter. Die voortdurende verbetering kan de binnenlandse consumptie van Spaanse appelen in de toekomst stimuleren", besluit Roig.
Voor meer informatie:Miquel Roig i Heras
Fructícola Empordà
C/ Dr. Narcís de Ciurana, 12
17470 Sant Pere Pescador (Girona) – Spanje
Tel: +34 972 52 00 00
mroig@empordasl.com
www.fructicolaemporda.cat