Deze week zijn in de Noord-Spaanse provincie Zaragoza de eerste abrikozen geplukt. De oogst is niet heel omvangrijk, maar het fruit is opvallend groot van maat. Steeds meer telers kiezen voor abrikozen, waardoor het areaal de komende jaren verder zal groeien.
© Cosanse
"De opbrengst is gemiddeld, maar de kwaliteit is goed. Tot nu toe zijn we de zware buien die elders in Aragón vallen, gelukkig misgelopen", vertelt Sergio Alonso, financieel directeur van de coöperatie Cosanse.
Binnenkort start ook de pluk van perziken, nectarines en paraguayo's. Volgens Alonso ligt de piek in juli, waarna er tot september geleverd kan worden.
Door een mindere vruchtzetting dit jaar hangen er minder vruchten aan de bomen dan andere jaren. Daardoor lagen de dunningskosten lager en is het fruit gemiddeld groter van maat. Bovendien was er dit voorjaar veel regen, wat zorgt voor voldoende water in de stuwmeren en geen zorgen over beregening, in tegenstelling tot voorgaande jaren.
© Cosanse
Hoewel de opbrengst per hectare niet uitzonderlijk is, verwacht Cosanse toch over voldoende abrikozen te beschikken. In tegenstelling tot andere Spaanse regio's zit er bij hen juist groei in. "Onze telers zetten bewust in op abrikozen", legt Alonso uit. "Omdat het een rendabel product is. Ze kiezen voor zelfbestuivende rassen en proberen het seizoen op te rekken tot half augustus. Er komen dit jaar meerdere jonge aanplanten in productie, en dat zal in de komende jaren alleen maar toenemen. We hebben zelfs al geïnvesteerd in uitbreiding van de sorteermachines om grotere volumes aan te kunnen."
De eerste abrikozen gaan naar de binnenlandse markt. Binnenkort start ook de export. De verwachtingen zijn goed, mede omdat de oogst in landen als Turkije en Griekenland tegenvalt. Dat zou gunstig kunnen uitpakken voor de prijs.
© Cosanse
Ondertussen zit Cosanse midden in het kersenseizoen. Door het warme weer zal het seizoen waarschijnlijk iets eerder dan normaal eindigen, naar verwachting over zo'n drie weken. "De markt neemt zowel kersen als abrikozen vlot op", besluit Alonso. "En naarmate de temperaturen in Europa stijgen, neemt ook de vraag toe."
Voor meer informatie:
Sergio Alonso Zaragoza
Cosanse
Tel: +34 976600050 (Spanje)
admincosanse@cosanse.com
www.cosanse.com