Het Perishable Products Export Control Board (PPECB) is verantwoordelijk voor de controle van alle verse exportproducten uit Zuid-Afrika. Volgens CEO Lucien Jansen heeft deze organisatie wereldwijd een unieke operationele reikwijdte. "Niet alle landen beschikken over een inspectie-instantie en waar deze wel bestaat, beperken de werkzaamheden zich vaak tot kwaliteits- of fytosanitaire controles. De PPECB combineert inspecties met diensten op het gebied van koudeketenbeheer en voedselveiligheid, wat internationaal ongebruikelijk is."
© PPECB
Landelijke dekking en Europese erkenning
In het afgelopen jaar legden 644 inspecteurs van de PPECB gezamenlijk meer dan 5,26 miljoen kilometer af om pakstations, koelwagens en opslagfaciliteiten in heel Zuid-Afrika te controleren. De inspecties worden uitgevoerd volgens vastgestelde kwaliteitsnormen. Voor specifieke exportmarkten zijn aanvullende controles vereist. Wat betreft de uitvoer naar de Europese Unie, is de PPECB door de Europese Commissie erkend als 'goedgekeurd derde land' onder Verordening 543/2011. Dit betekent dat het Zuid-Afrikaanse inspectiesysteem als gelijkwaardig wordt beschouwd aan dat van de EU, waardoor minder invoercontroles nodig zijn in Europese havens.
Exportcertificaten en koelketenbeheer
In het boekjaar 2024/2025 verwerkte het certificeringsloket van de PPECB maar liefst 285.787 exportcertificaten, goed voor meer dan 360 miljoen kartons en 330 miljoen kilo aan verse producten (exclusief vlees). Dat is een stijging van 23% ten opzichte van het jaar ervoor.
Deze toename is deels te verklaren door hogere volumes, maar ook door de voorkeur van exporteurs voor afzonderlijke certificaten per container, in plaats van één certificaat voor meerdere containers. Daarnaast werden er ruim 15.000 certificaten voor voorkoeling uitgegeven.
Laboratoriumdiensten© PPECBHet PPECB-laboratorium in Centurion (Pretoria) voert analyses uit op onder andere mycotoxinen in pinda's, vetgehaltes, zuivelproducten en residuen van gewasbeschermingsmiddelen (MRL's) in uiteenlopende producten zoals groenten, fruit, granen, veevoer, pindakaas en specerijen.
De PPECB is niet alleen actief aan het einde van de exportketen, maar investeert ook in ontwikkeling en training. In het kader van het Zuid-Afrikaanse keurmerk voor goede landbouwpraktijken (South African Good Agricultural Practices) werden 839 kleinschalige telers getraind. Daarnaast kregen 134 producenten van onder meer rozijnen, rooibos, noten, groenten en fruit een certificering als exportklaar.
Twee keer per jaar licht de PPECB haar activiteiten, financiën en ontwikkelingsprogramma's toe aan de parlementaire landbouwcommissie. Daarbij wordt onder andere ingegaan op de groei van fruitexport, uitdagingen op het gebied van markttoegang en de ondersteuning van kleinschalige telers. Binnen het Export Readiness & Market Access Programme krijgen deze telers hulp bij het opstellen van een bedrijfsplan en coaching over een periode van drie jaar.
Verder biedt het Agri-Export Technologist Programme afgestudeerden de mogelijkheid om een nationaal certificaat in exporttechnologie te behalen via een eenjarige stage.
Digitalisering via TITAN
Sinds 2014 digitaliseert de PPECB haar inspectieproces via het TITAN®-platform. In het afgelopen jaar werd 95% van alle fruitinspecties – goed voor 343 miljoen kartons – uitgevoerd via TITAN 2.0®. Ook werden 110.961 digitale exportcertificaten verwerkt via dit systeem, een stijging van 51% ten opzichte van het voorgaande jaar.
© PPECB
Nieuw ontwikkelde modules voor exportmeldingen, containerinspecties en belading zijn inmiddels volledig uitgerold. Binnen drie maanden na de introductie van de containerinspectiemodule werden alle containerdepots in het land succesvol aangesloten en worden sindsdien via TITAN 2.0 geïnspecteerd.
Voor meer informatie:Tina-Louise Rabie
Perishable Products Export Control Board
Tel: +27 21 930 1134
https://ppecb.com