Tholen - Dinsdag 17 juni 2025 vond in het seminariecentrum Nieuwgoed de algemene jaarvergadering plaats van FVPhouse, de overkoepelende organisatie boven Vegebe, Fresh Trade Belgium en Belgapom, die als beroepsverenigingen de belangen van de Belgische groothandelaars en verwerkers van aardappelen, groenten en fruit behartigen. Nabij het Vlaamse Gent kwamen leden, bestuurders en gastspreker Marc Buelens, emeritus professor aan de Vlerick Business School en de Universiteit Gent, samen. 'Anders denken voor andere tijden' was hierbij de boodschap van de professor.
© Jannick Flach | AGF.nl
"Het was een jaar vol uitdagingen voor de verschillende organisaties. Na jaren van beleid dat vrije handel stimuleerde, verschuift de wereldhandel nu richting meer protectionisme, ook in Europa", zo stelt Jeroen Buyck van Calsa, en voorzitten Fresh Trade Belgium. "De EU, ooit opgericht voor een interne markt zonder handelsbarrières, richt zich nu steeds meer op consumentenrechten, sociale bescherming en milieu, wat leidt tot veel administratieve lasten voor vooral kleine en middelgrote bedrijven. In de verse groenten- en fruitsector zorgen inflatie, hogere energieprijzen en klimaatveranderingen voor extra druk. Toch blijft de sector zoeken naar oplossingen door samenwerking, met als doel consumenten te blijven voorzien van gezond, lekker en duurzaam voedsel."
Ben Muyshondt, Pomuni en voorzitter Belgapom, beaamt dit: "Klimaatverandering beïnvloedt de aardappelsector steeds meer, met natte periodes die teelt en oogst bemoeilijken. Een groot probleem blijft het tekort aan pootgoed. De sector richt zich op duurzame teelt, maar kampt met uitdagingen zoals waterbeheer, mestgebruik en gewasbescherming. Strengere Europese regelgeving en klanteneisen dwingen tot actie. Binnen FVPHouse zijn plannen gemaakt en men is bereid verantwoordelijkheid te nemen, maar samenwerking met andere partijen is essentieel. Er is behoefte aan een duidelijke visie en daadkracht, want alleen met gezamenlijke inzet kan het succes van de sector behouden blijven."
Voor de verwerkende industrie is het niet anders. "2024 was een turbulent jaar voor de landbouwsector, met protesten tegen te veel regelgeving en administratieve lasten, waarin de sector steun vond. Politici begrepen de werkelijke problemen vaak niet goed en wezen de verantwoordelijkheid terug naar de industrie. Inkomsten van landbouwers hangen niet alleen af van grondstofprijzen, maar ook van kwaliteit, rendement en het wettelijke kader. Na diverse verkiezingen is er een meer pragmatische politieke koers, met bijgestelde Green Deal-doelstellingen en goedkeuring van de Natuurherstelwet. Er is hoop op minder bureaucratie en meer samenwerking tussen milieu, landbouw, industrie en overheid, met aandacht voor een goede balans tussen belangen. De sector wil blijven ondernemen zonder overbodige regels", zo stelt Jan Ingelbeen, Greenyard Frozen en voorzitter Vegebe.
Anders denken voor andere tijden
Toch werd er ook wel degelijk teruggekeken op mooie evenementen, waarbij de recordeditie van Interpom 2024 in het oog springt. Al met al goede moed om voort te bouwen op een mooie toekomst, zo bleek. Na een middag vergaderen kwam het zonnetje op Nieuwgoed voor velen als een verademing. De vergaderzaal werd ingeruild voor het warme terras, waarbij overigens eerst nog even de aandacht moest worden gehouden voor de lezing van Marc Buelens. De professor, gespecialiseerd in organisatiepsychologie, kan gerust worden beschouwd als een gepassioneerd spreker. Hij nam de leden mee naar een nieuwe toekomst waarbij dus ook een nieuwe manier van denken vereist was. Dit deed hij aan de hand van vijf punten, die hij toelichtte en Marc, zelf schrijver, wilde door middel van boeksuggesties het publiek uitdagen zelf ook verder te onderzoeken hoe de wereld verandert en hoe men hierin mee kan gaan. "Geopolitiek is onderdeel van de kerntaak van een CEO geworden."
© Andries Gunter | AGF.nl
"Wantrouw ervaring." Het eerste punt stipt vooral aan dat men soms te veel op ervaring vertrouwt. En, zo stelt hij, de juiste ervaring is ook heel belangrijk, maar ervaring kan ook verblinden. Probeer ook creatief te zijn. Dit trekt hij vervolgens door naar zijn tweede punt: 'Kan het nog meer spiky?' Iemand kan enkele uitgesproken sterktes (pieken) hebben, waarbij diegene vaak buitengewoon goed is in iets. Daarbij gaat wel gepaard dat ze ook bepaalde zwakheden hebben, waar men in gestuurd kan worden. Denk aan Elon Musk, geniaal, maar op bepaalde vlakken weer totaal niet, of AI, wat de wereld vooruit kan helpen, maar ook nog veel tekortkomingen heeft. Marc gelooft dat organisaties en samenlevingen werkelijke vooruitgang boeken door mensen of processen met uitgesproken talenten en visie, ook al zijn die mensen soms lastig, eigenzinnig of moeilijk in te passen.
Vervolgens stelt hij dat men moet denken als een pokerspeler. Een combinatie van analytisch beredeneren wat je kansen zijn en of je moet bluffen. Rationele vaardigheid gecombineerd met menselijke vaardigheden. Lezen wat andere mensen doen. Hierbij gebruikt hij een quote van de beroemde pokeraar Amarillo Slim: 'Play the player, not the cards'. Ten slotte wijst hij op het terugkeren naar 'de basics'. En niet zomaar teruggaan naar de kernprincipes, maar teruggaan naar de diepste fundamenten van wat echt telt. Je vak door en door kennen en de kern van het businessmodel doorgronden. "Wat is de niet-negotioneerbare waarde van uw bedrijf?" Om vervolgens echt af te sluiten met het gedicht If van Rudyard Kipling, die, zo stelt hij, precies duidt hoe naar de wereld gekeken moet worden. "Lees, herlees en herlees."
Foto's Andries Gunter
Voor meer informatie:
FVPhouse
+32 9 339 12 52
info@fvphouse.be
www.fvphouse.be