Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warme winters maken het fruittelers lastig aan Spaanse oostkust

Zelfs de koelere teeltgebieden in het oosten van Spanje – vaak wat hoger gelegen of verder landinwaarts – krijgen steeds vaker te maken met warme winters. Door die opwarming zijn plagen moeilijker in toom te houden. Tegelijk stappen telers over op milieuvriendelijkere gewasbescherming. Maar dat maakt de teelt alleen maar duurder.

"De kosten voor gewasbeschermingsmiddelen zijn met 50% gestegen, maar de plagen zijn taaier dan ooit", zegt Andrés Jódar, salesmanager van Viveros Jódar. "Warmte maakt ze sterker. Vooral de groene perzikluis en de rode spintmijt zijn een probleem. We moeten vaker en intensiever behandelen. En zelfs dan is het lastig om er echt vanaf te komen."

© Viveros Jódar

"Vroeger gebruikten we andere middelen en hoefden we hooguit eens in de twintig dagen te spuiten. Nu is het elke week raak", legt hij uit. "De winters zijn veel minder streng. De laatste sneeuw die ik hier zag, was in 2021 – terwijl dat vroeger elk jaar gebeurde."

De boomkwekerij beschikt over een areaal van 400 hectare. Die percelen bleven gelukkig gespaard bij de voorjaarsbuien met hagel. Jaarlijks kweken ze zo'n 1,5 miljoen planten, vooral steenfruit. Daarnaast telen ze in de zomerperiode ook groenten, met name sla en broccoli. "We zitten in een koel gebied, dus we starten in het voorjaar en oogsten tot ver in de herfst."

De fruitteelt van Viveros Jódar richt zich vooral op abrikozen en perziken. "We komen jaarlijks uit op zo'n 2 miljoen kilo van elk", vertelt Jódar. "De populairste soorten zijn gele en rode perziken en paraguayo's. Nectarines doen we niet, die zijn te gevoelig voor de harde wind hier."

Over de opkomst van de platerina (een kruising tussen platte perzik en nectarine) zegt hij: "Die verkopen we vooral als boom. Ze slaat goed aan. Maar als je kijkt naar wat het meest potentie heeft, dan is dat toch de nectarine. Die is bekend, er komen steeds meer rassen bij en telers proberen ze uit."

© Viveros Jódar

Op de vraag welke fruitsoort het best bestand is tegen alle problemen in de teelt, twijfelt Jódar niet: "De gele Pavía-perzik. Dat is een oude, traditionele soort uit Cieza. In Spanje willen ze vooral gele perziken, terwijl in Europa juist nectarines en paraguayo's populair zijn."

Tot slot wijst hij op het belang van goed water. "Smaak begint bij de kwaliteit van het water. Wij gebruiken bronwater en opgeslagen regenwater van de winter, met weinig zouten – dat proef je terug in het fruit. Als teler moet je echt op elk detail letten, en water is daarin cruciaal."

Voor meer informatie:
Andrés Jódar (salesmanager)
Viveros Jódar
Mob: +34 618 82 21 27 (Spanje)
info@viverosjodar.com
https://www.facebook.com/viverosjodar