Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veronica Gomez van Pure Sprout Microgreens:

"Identiteit als drijfveer voor inclusieve tuinbouw"

Vanuit haar achtertuin in Lilburn, Georgia, werkt Veronica Gomez stilletjes aan een verandering in hoe mensen naar voedsel kijken. Wat begon als een persoonlijke omslag na een loopbaan in de cardiologieverpleging, groeide uit tot een gemeenschapsgericht model voor welzijn, educatie en duurzaamheid.

De missie van Pure Sprout Microgreens lijkt eenvoudig: mensen helpen gezonder te leven, bewuster te eten en dichter bij huis voedsel te telen. Maar achter die eenvoud schuilt een gelaagde aanpak waarin elke handeling – van het vullen van een zak aarde tot het composteren van restmateriaal – bijdraagt aan een groter geheel.

© Pure Sprout Microgreens

Telen met zorg en een doel
Gomez teelt haar microgroenten met een mengsel van ProMix (een combinatie van turfmos, perliet en nuttige mycorrhizae) en biologische kokosvezel. Ze noemt dit de "perfecte omgeving" voor een levendige en voedzame oogst. Maar duurzaamheid stopt niet bij het telen alleen.

"Net zoals jij wilt weten waar je eten vandaan komt, vinden wij het belangrijk hoe het wordt geteeld en wat er daarna mee gebeurt," zegt Gomez. Overgebleven grond en plantenafval worden gecomposteerd of gevoerd aan wat ze haar "zeer verwende kippen" noemt. Alles is gericht op een gesloten kringloop met minimale verspilling – een systeem dat haar tuin én haar waarden ondersteunt. "Uiteindelijk draait het om het telen van voedsel dat vers, lokaal en verantwoord is."

© Pure Sprout Microgreens

Van de tuin naar het klaslokaal
Educatie is altijd een centrale pijler geweest van Pure Sprout. Gomez wil mensen – en vooral kinderen – laten zien dat je geen groot teeltbedrijf, groene vingers of dure technologie nodig hebt om voedsel te telen. Daarom lanceert ze onder het merk Sprout Lab een serie educatieve pakketten, beginnend met het "Teel je eigen boerenkool-pakket". Haar doel? Thuis telen toegankelijk en leuk maken, en tegelijkertijd het bewustzijn over voedselherkomst vergroten.

"Zelf voedsel telen geeft mensen controle over hun voeding," zegt ze. "Ik wil dat ze zich zelfverzekerd voelen – ook al beginnen ze gewoon op een vensterbank." Daarnaast werkt ze samen met scholen en gemeenschapsorganisaties om microgroenten te integreren in STEM-onderwijs en lokale voedingseducatieprogramma's.

© Pure Sprout Microgreens

Groei met ondersteuning
Hoewel Pure Sprout bewust kleinschalig blijft, blijft het niet onopgemerkt. Het bedrijf kreeg steun van het USDA-programma Marketing Assistance for Specialty Crops (MASC) en nam deel aan het Boost Camp van Hello Alice, dat zich richt op duurzame groei voor kleine ondernemers.

"Programma's zoals MASC zijn van onschatbare waarde geweest om onze bedrijfsvoering te verbeteren en ons bereik te vergroten," zegt Gomez. "Ze erkennen het belang van kleine, duurzame telers." Dergelijke ondersteuning ziet ze als essentieel – vooral voor teeltbedrijven van minderheden in achtergestelde gebieden. "Mijn identiteit voedt mijn inzet voor inclusiviteit en vertegenwoordiging in de landbouw. Ik wil laten zien dat duurzame landbouw voor iedereen haalbaar is."

© Pure Sprout Microgreens

Een ander soort leiderschap
Als solo-oprichter draagt Gomez vele petten: teler, docent, marketeer en distributeur. Toch draait haar leiderschapsstijl niet om schaalvergroting, maar om dienstbaarheid. "Leiderschap gaat over veerkracht, empathie en aanpassingsvermogen," zegt ze. "Voor mij draait het om het opbouwen van sterke relaties en trouw blijven aan onze missie."

Die missie richt zich nu op het decentraliseren van voedselproductie, het verkorten van toeleveringsketens en het versterken van de band tussen mensen en hun voedsel. "Als ik het voedselsysteem in mijn gemeenschap opnieuw zou mogen vormgeven, zou ik beginnen bij educatie," zegt ze. "We hebben meer lokale teeltbedrijven nodig, meer voedseleducatie en meer kinderen die leren hoe ze zelf voedsel kunnen telen."

© Pure Sprout Microgreens

Een zaadje voor de toekomst
Vooruitkijkend droomt Gomez van een grotere ruimte – deels teeltbedrijf, deels klaslokaal – waar gezinnen en studenten samen kunnen leren, proeven en telen. Maar voorlopig meet ze succes op kleine, betekenisvolle manieren.

"Als iemand me vertelt dat hun kind enthousiast werd van iets thuis telen, of een gezin microgroenten aan hun maaltijden is gaan toevoegen, dan weet ik dat het werkt," zegt ze.

Voor meer informatie:
© Pure Sprout MicrogreensVeronica Gomez
Pure Sprout Microgreens
puresproutmicrogreens@gmail.com
www.puresproutmicrogreens.com