Binnenkort komt de nieuwe Chinese knoflookoogst op de Europese markt. "Volgens recente gegevens ligt de opbrengst ongeveer 15 tot 20 procent hoger dan vorig jaar, en ook de kwaliteit is over de hele linie goed," vertelt Heinz Düpmann, groenteverwerker en directeur van het gelijknamige bedrijf in Borgholzhausen (Duitsland). Door het ruime aanbod liggen de prijzen momenteel onder die van vorig jaar, al is er de laatste tijd wel sprake van stabilisatie, met name voor industriële producten.
China blijft met ongeveer twee derde van de wereldwijde productie de grootste teler en exporteur van knoflook. Volgens Düpmann – die onlangs op zakenreis was in de Chinese knoflookprovincie Shandong – zijn naast Europa ook andere Aziatische landen en de VS belangrijke afzetmarkten. "Ondanks de onzekerheid en het opgeschorte Amerikaanse douaneoverleg tot 9 juli, worden er al aanzienlijke hoeveelheden naar de VS geëxporteerd. China heeft zich sterk ontwikkeld; er wordt duidelijk veel geïnvesteerd in kwaliteitsbeheer en infrastructuur. Een belangrijke verbetering is dat de knoflook steeds vaker centraal wordt opgeslagen in plaats van bij de teler zelf, wat de productkwaliteit ten goede komt."
Het bedrijf Düpmann gebruikt voornamelijk Chinese diepgevroren knoflook voor industriële verwerking. Aanvullende volumes worden ingekocht in Spanje en Italië.
Traditiegetrouw komt er pas in de tweede helft van het seizoen echt beweging in de knoflookmarkt. Na het Chinese Nieuwjaar begin maart worden doorgaans de eerste ramingen voor de nieuwe oogst bekendgemaakt. "Daarna ontstaat meestal wat meer druk op de markt. Hoewel we op dit moment kunnen beschikken over gunstige volumes, zal dat niet automatisch tot verdere prijsdalingen leiden," aldus Düpmann. Een andere belangrijke factor is de situatie in het zeetransport: "Die is de laatste tijd weliswaar genormaliseerd, maar we bevinden ons nog steeds in een handelsoorlog en het blijft onvoorspelbaar hoe de rederijen zich zullen gedragen."
© Düpmann GmbH & Co. KG
Belangrijke fase voor zaaiuien
Uien vormen, naast knoflook, een van de hoofdproducten in de groenteverwerking van Düpmann. Ook de nieuwe uienoogst komt nu geleidelijk op de markt. "Verse uien uit Spanje zijn al verkrijgbaar en de prijzen daarvan zijn recent licht gedaald. Polen is nu gestart met het oogsten van winteruien. Meer dynamiek in de markt verwachten we echter pas vanaf juli, bij de start van de winteruienoogst in Nederland en Duitsland," legt Düpmann uit. Voor de zaaiuien, waarvan de oogst medio september op gang komt, zijn de komende vier weken cruciaal. "Zaaiuien reageren snel op hitte, ook al wordt er beregend. Langdurige hittegolven met temperaturen tussen de 30 en 35 graden kunnen dan problematisch worden."
De inkoop van uien was de afgelopen maanden bijzonder uitdagend, vervolgt Düpmann. "Vanaf februari zagen we een ongebruikelijke prijsstijging in Nederland. Ook in Polen en Duitsland viel de oogst relatief laag uit, en Spanje kon die tekorten niet volledig opvangen." Tot nu toe werkt hij vooral met binnenlandse contractteelt.
© Düpmann GmbH & Co. KG
Familiebedrijf met mediterrane trendproducten
Heinz Düpmann runt het bedrijf samen met zijn echtgenote Sylvia en hun twee zonen. Al 55 jaar specialiseert het familiebedrijf zich in het schillen van uien. Inmiddels biedt Düpmann een breed assortiment van circa 500 producten aan klanten in de horeca en retail. "De vraag naar mediterrane producten, zoals zongedroogde tomaten, pepers en olijven, blijft toenemen. Ook het aanbod van verwerkte groenten – zoals komkommers, wortelen en paprika's in diverse snijvormen – breidt zich verder uit," besluit Düpmann.
Voor meer informatie:
Heinz DüpmannDüpmann GmbH & Co. KG
Am Teuto 18
33829 Borgholzhausen, Duitsland
Tel.: +49 54 25 932 46 21 00
service@duepmann.de
www.duepmann.de