Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Viveros Bombonfruit (Spanje)

"We zullen pas in 2027 weer steenfruit kunnen oogsten in Yéchar"

De hagelstorm begin mei in de Spaanse regio Murcia heeft de steenfruitteelt zwaar getroffen. In Yéchar, gelegen in het hart van de Vega Media del Segura, is op sommige percelen zelfs de volledige oogst verloren gegaan. Veel bomen moesten worden gerooid vanwege rot in de stam.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. "De bomen die de hagel hebben overleefd, leveren nu prachtige vruchten op", vertelt Jesús García, directeur van Viveros Bombonfruit. Zijn bedrijf kweekt jaarlijks zo'n 500.000 planten, waaronder paraguayo's, abrikozen, perziken en nectarines. "We leveren aan klanten in heel Spanje en zelfs aan enkele in Griekenland. Steenfruit is populair, maar de platerina springt eruit: een paraguayo met de schil van een nectarine. De bekendste variëteit is de Luisella."

© Bombonfruit

Bombonfruit oogst jaarlijks zelf ongeveer 1,5 miljoen kilo steenfruit en eenzelfde hoeveelheid citrus, allemaal in Yéchar. "Na de hagelstorm begin mei was er even nauwelijks aanbod. In die periode ontvingen telers voor hun abrikozen €2,50 per kilo", aldus García.

De abrikozenbomen zijn bijzonder gevoelig voor klimaatverandering. "We hebben 40% van de aanplant moeten rooien. Deze bomen hebben koude winters nodig om goed te rusten. Zonder die kou dragen ze geen vrucht, en onze winters worden steeds warmer. Perziken, nectarines en paraguayo's kunnen beter tegen het gebrek aan kou."

Niet alleen in Spanje, maar ook in Griekenland en Turkije hebben vorst en hagel veel schade aangericht. Dit heeft geleid tot hogere prijzen. In Yéchar zijn de verliezen enorm. "We zijn al ons citrus en steenfruit kwijtgeraakt. We hebben 30.000 bomen moeten kappen omdat het hout rot was. Door de hagel zullen sommige percelen volgend jaar geen vrucht dragen. Pas in 2027 kunnen we hier weer steenfruit oogsten", zegt García.

Terwijl het seizoen in Murcia ten einde loopt, merkt García op dat de winter gunstig was met voldoende kou en vorst. De beperkte regenval heeft bijgedragen aan grotere vruchten.

Toch blijft de concurrentie uit Turkije voelbaar. "Daar zijn de arbeidskosten veel lager. Wij moeten aan strenge eisen voldoen en betalen €13 netto per uur. Onze producten worden gewaardeerd, maar als Turks fruit op de markt komt, drukt dat de prijzen."

Ook op het gebied van gewasbescherming zijn er uitdagingen. "Wij mogen steeds minder middelen gebruiken. In Turkije en Griekenland kunnen ze met één bespuiting alle plagen aanpakken. Wij moeten dure producten gebruiken en soms wel vier keer spuiten."

García herinnert zich dat vroeger de onderstammen een jaar groeiden en in augustus werden geënt, waardoor het twee jaar duurde voordat een boom klaar was voor uitplant. "Nu loopt de cyclus van december tot december met enten in mei. De bomen zijn dan kleiner, maar aan het eind van het jaar al een meter hoog. Alles gaat sneller en de winters worden warmer. We moeten ons voorbereiden op de veranderingen die komen."

Voor meer informatie:
Jesús García (manager)
Viveros Bombonfruit
Mob: +34 647 405 054 (Spanje)
agriculturasseguras@gmail.com
www.bombonfruit.com