Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Horeca op zoek naar een duurzaam personeelsbestand

De horecasector kampt structureel met personeelstekorten, blijkt uit onderzoek van Abn Amro. Dit komt mede doordat zij sterk leunt op jongeren met een bijbaan en het aantal mbo- en hbo-studenten in horecaopleidingen daalt. Ondanks dat de instroom van jongeren op peil blijft, is de uitstroom hoog en ontbreekt het vaak aan perspectief voor een duurzame loopbaan binnen de sector. Praktisch opgeleide mbo'ers zoeken juist naar duidelijkheid, stabiliteit en doorgroeimogelijkheden – elementen waarin de horeca momenteel tekortschiet. Ondertussen zetten ondernemers in op hogere lonen, flexibel werk, en in toenemende mate op technologie en automatisering, vooral in de logiesverstrekking.

© ABN AMRO
Druk is ervan af, maar personeelstekorten blijven een probleem

Om tot een duurzaam personeelsbestand te komen, is er ook meer inzet nodig op het gebied van zij-instroom en scholing. Hoewel veel functies in de horeca laagdrempelig zijn, ontbreekt het vaak aan gestructureerde leer-werktrajecten die langdurige inzetbaarheid bevorderen. Grotere ketens en hotels lopen voorop in digitalisering, maar de kloof tussen benodigde en aanwezige digitale vaardigheden groeit. Door beter in te spelen op de behoeften van Gen Z, technologie gericht toe te passen, en zij-instromers goed te begeleiden, kan de horeca bouwen aan een stabielere en toekomstbestendige arbeidsmarkt.

© ABN AMRO
Aandeel 25- tot 35- jarigen binnen de horeca neemt flink af

Lees hier het volledige rapport.

Bron: ABN AMRO

Publicatiedatum: