De horecasector kampt structureel met personeelstekorten, blijkt uit onderzoek van Abn Amro. Dit komt mede doordat zij sterk leunt op jongeren met een bijbaan en het aantal mbo- en hbo-studenten in horecaopleidingen daalt. Ondanks dat de instroom van jongeren op peil blijft, is de uitstroom hoog en ontbreekt het vaak aan perspectief voor een duurzame loopbaan binnen de sector. Praktisch opgeleide mbo'ers zoeken juist naar duidelijkheid, stabiliteit en doorgroeimogelijkheden – elementen waarin de horeca momenteel tekortschiet. Ondertussen zetten ondernemers in op hogere lonen, flexibel werk, en in toenemende mate op technologie en automatisering, vooral in de logiesverstrekking.
© ABN AMRO
Druk is ervan af, maar personeelstekorten blijven een probleem
Om tot een duurzaam personeelsbestand te komen, is er ook meer inzet nodig op het gebied van zij-instroom en scholing. Hoewel veel functies in de horeca laagdrempelig zijn, ontbreekt het vaak aan gestructureerde leer-werktrajecten die langdurige inzetbaarheid bevorderen. Grotere ketens en hotels lopen voorop in digitalisering, maar de kloof tussen benodigde en aanwezige digitale vaardigheden groeit. Door beter in te spelen op de behoeften van Gen Z, technologie gericht toe te passen, en zij-instromers goed te begeleiden, kan de horeca bouwen aan een stabielere en toekomstbestendige arbeidsmarkt.
© ABN AMRO
Aandeel 25- tot 35- jarigen binnen de horeca neemt flink af
Lees hier het volledige rapport.
Bron: ABN AMRO