De Spaanse oogst van Verna citroenen komt dit jaar opvallend vroeg ten einde, maar wel met goede prijzen die hoger liggen dan vorig seizoen. Er wordt dan ook gerekend op een soepele overgang naar de import uit het zuidelijk halfrond, waarbij de prijzen waarschijnlijk op hetzelfde hoge niveau blijven, of zelfs nog iets stijgen.
"Vanuit commercieel oogpunt is het een sterk seizoen", vertelt Antonio José Moreno, directeur van de coöperatie El Limonar de Santomera in Murcia. "De prijzen liggen hoog en zijn in lijn met het beperkte aanbod. Daardoor verdienen telers er goed aan, wat deels ook de verliezen door uitval compenseert."
© El Limonar de Santomera
De Verna oogst begon uitzonderlijk vroeg, als direct gevolg van een moeizaam seizoen van de eerdere Primofiori variëteit. "We zijn in september al begonnen, veel te vroeg eigenlijk", aldus Moreno. "Het fruit had toen nog niet de juiste maat. Die overhaaste start heeft de rest van het seizoen beïnvloed, want we hebben daarna niet meer genoeg kilo's gehad om de afzet door te trekken tot april."
Ook het weer zat niet mee. Vorst, hagel en een lokale uitbraak van trips maakten het nog lastiger. "Uiteindelijk moesten we eind maart al met de Verna beginnen, veel eerder dan normaal. Daardoor ronden we dit seizoen nu af rond half juni."
Desondanks blijft de vraag naar Spaanse citroenen stabiel en liggen de exportcijfers nagenoeg gelijk aan vorig jaar.
Zowel bij de Primofiori als bij de Verna lagen de prijzen dit jaar flink hoger dan in 2023/24. Toch waarschuwt Moreno: "Elk jaar neemt het aandeel fruit dat niet geschikt is voor verkoop toe, door plagen en extremere weersomstandigheden. Dus om rendabel te blijven, moeten de prijzen hoog genoeg zijn om in elk geval de teeltkosten te dekken en de toekomstige teelt veilig te stellen."
Voor dit jaar verwacht hij een naadloze overgang naar Zuid-Afrika en Argentinië, die de Spaanse aanvoer overnemen. "De prijzen blijven stevig en de exportvolumes naar Europa liggen op hetzelfde niveau als vorig jaar. Daardoor zal ook hun seizoen waarschijnlijk vroeg eindigen, begin september."
El Limonar de Santomera werd in 1982 opgericht door 11 telers. In 2025 telt de coöperatie 350 leden, die samen 1.500 hectare citrus telen. In 2023/24 oogstten ze 63.000 ton citrus: 40.000 ton gangbaar en 23.000 ton biologisch, vooral citroenen, maar ook sinaasappelen, mandarijnen en grapefruit.
© El Limonar de Santomera
"De citroen is het hart van onze coöperatie", zegt Moreno. "Het is de motor van onze groei, vooral in het biologische segment. Maar ook de bio-sinaasappelen en -mandarijnen winnen aan belang."
De coöperatie levert jaarrond citrus, zowel uit eigen teelt als via import. "In de zomer, als Spaanse citroenen schaars zijn, kopen we bij in het zuidelijk halfrond – zowel gangbaar als biologisch – om de continuïteit voor onze klanten te waarborgen."
Europa is hun belangrijkste markt, met focus op Duitsland, het VK, Frankrijk, Scandinavië, Italië en Polen. "We groeien niet per se in landen, maar in klanten die ons waarde opleveren, en zo ook rendement voor onze telers."
Hoewel concurrentie uit Turkije, Egypte, Zuid-Afrika en Argentinië niet genegeerd mag worden, liggen de grootste uitdagingen volgens Moreno in eigen land. "We krijgen te maken met nieuwe plagen, terwijl het aantal toegestane gewasbeschermingsmiddelen in Europa steeds kleiner wordt. Dat maakt het voor telers moeilijk om effectief te handelen."
"Als sector moeten we blijven inzetten op duurzame teelt – economisch, sociaal en ecologisch – en tegelijkertijd kwaliteit blijven leveren. Lukt dat, dan blijft Spanje zonder twijfel koploper in de wereldwijde citroenteelt", besluit hij.
© El Limonar de SantomeraVoor meer informatie:
Antonio José Moreno
El Limonar de Santomera
Ctra. de Abanilla, km2, nr 35
30140 Santomera (Murcia) – Spanje
aj.moreno@el-limonar.com
el-limonar.com