Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Supermarkten presenteren visie verduurzaming keten

Voorafgaand aan het rondetafelgesprek op 14 mei 2025 over een duurzame, gezonde en rendabele voedselproductieketen hebben Albert Heijn en Lidl Nederland elk een position paper ingediend. Daarin benadrukken beide supermarktketens hun inzet voor biologische landbouw als onderdeel van de transitie naar een toekomstbestendig voedselsysteem. "Consumentenverandering ontstaat op het land, in het schap én in het winkelmandje", aldus Albert Heijn.

© Arne9001 | Dreamstime

Ambitie voor 10% biologisch AGF in 2026
Albert Heijn geeft aan haar klanten te helpen "om bewuster te kiezen zonder concessie aan smaak of gemak". Dat doet de supermarktketen onder meer door het biologische assortiment uit te breiden. "Albert Heijn is marktleider op biologisch assortiment en heeft voor 2026 de ambitie dat 10% van alle verkochten aardappelen, groente en fruit biologisch is." Om biologische aankopen aantrekkelijker te maken, biedt Albert Heijn via het Premium-programma een structurele korting: "Via Albert Heijn Premium ontvangen klanten 10% korting op hun biologische aankopen."

Lees de position paper van Albert Heijn hier.

Hutspotakkoord als langetermijnstrategie
Lidl Nederland wijst in zijn bijdrage op het zogenoemde Hutspotakkoord. "Dit initiatief heeft als doel om het biologische landbouwareaal in Nederland te laten groeien naar 15% in 2030, in lijn met de nationale doelstelling." Lidl wil daartoe de omzet van biologisch geteelde groenten en fruit in 2026 verdubbelen ten opzichte van 2022.

Volgens Lidl wordt dit mogelijk gemaakt door scherpe prijzen, betere zichtbaarheid in de winkels en een eerlijke prijs voor biologische boeren. "De biologische boeren zetten op hun beurt in op een verdrievoudiging van biologische teelt in 2030 en een toename van afzet binnen Nederland, zodat minder producten geëxporteerd hoeven te worden." Door deze samenwerking wil Lidl bijdragen aan lagere ketenkosten en hogere omzetsnelheid, waarmee "een duurzaam en rendabel verdienmodel" ontstaat.

"Het uiteindelijke doel van het Hutspotakkoord is om biologisch bereikbaar te maken voor iedereen", stelt Lidl. "Door duidelijke afspraken te maken met telers en hen financiële zekerheid te bieden, draagt Lidl bij aan de transitie naar een duurzamere landbouwsector."

Lees de position paper van Lidl hier.

Bron: Tweede Kamer

Publicatiedatum: