Een van de debutanten op de Fruit Logistica dit jaar was Hordijk Verpackungen. Het Nederlandse moederbedrijf beschikt over meer dan 100 jaar ervaring in de productie en handel van verpakkingen voor een breed scala aan toepassingen. Met verschillende productie- en verkooplocaties bedient het bedrijf klanten door heel Europa. Een van de belangrijkste groeimarkten betreft PET-verpakkingen voor kant-en-klare producten, zoals gesneden groenten, fruit en salades, bevestigt Michael Giesse van de Duitse dochteronderneming in Heusenstamm.
De Duitse vestiging richt zich met name op de distributie van innovatieve PET-verpakkingen in de DACH-regio en Centraal-Europa. Hoewel Hordijk Verpackungen al samenwerkt met bekende convenience-fabrikanten, is het aanbod aan bewerkte producten in Duitsland nog beperkt in vergelijking met Nederland, merkt Giesse op. "Ik kan me voorstellen dat we door het assortiment verder uit te breiden ook nieuwe klantgroepen kunnen aanboren. Er zijn nog altijd veel consumenten die weinig of geen groenten en fruit eten, simpelweg omdat ze geen zin hebben in de bereiding ervan. Als we hen kant-en-klare producten kunnen aanbieden, kan dat mogelijk veranderen. Ik zie hierin een enorm potentieel voor de toekomst."
© Hordijk Verpackungen GmbH
Impressies van de nieuwe fabriek in Zaandam
Composiet in plaats van PET-verpakking
De PPWR-verpakkingsverordening is momenteel een hot topic in de voedselverpakkingssector. Giesse: "Volgens de verordening moeten verpakkingen zodanig ontworpen zijn dat de consument ze in de dagelijkse praktijk gemakkelijk kan recyclen. Precies dat doen wij al door PET-verpakkingen van monomateriaal te produceren. Dit in tegenstelling tot zogenoemde samengestelde materialen, die eerst in hun afzonderlijke componenten moeten worden gescheiden om gerecycled te kunnen worden."
"Wij vinden chemische recycling weinig zinvol, omdat het proces wordt aangepast aan het product, in plaats van andersom. Ondanks het hoge energieverbruik dat met dit proces gepaard gaat, wordt het aan de consument gepresenteerd als duurzaam, wat naar onze mening simpelweg niet klopt." Daarbij komt dat het voor de consument nauwelijks te herkennen is dat bepaalde verpakkingen niet bij het papierafval thuishoren.
© Hugo Huijbers | AGF.nl
Michael Giesse vertegenwoordigde Hordijk Verpackungen dit jaar op de Fruit Logistica in Berlijn
Of de PPWR-verordening op de lange termijn een negatief effect zal hebben op de vraag naar PET, blijft volgens Giesse nog maar de vraag. "PET-producten moeten tegen 2030 voor 30% uit gerecycled PCR-materiaal bestaan. Met uitzondering van waterflessen worden PET-verpakkingen momenteel echter als niet-recyclebaar beschouwd door het Federaal Milieuagentschap. Dat komt niet doordat recycling technisch onmogelijk is, maar omdat er geen aparte recyclingstroom voor bestaat en de recyclingbedrijven hier niet op zijn ingericht."
"Nieuw PET is momenteel veel goedkoper dan het recyclen van gebruikt PET. Zolang er geen bindende eisen worden gesteld, zullen maar weinig bedrijven zich hiermee bezighouden, omdat het voor recyclers simpelweg niet rendabel is. Als er niets fundamenteel verandert, dreigt in het slechtste geval dat we vanaf 2030 afval of recyclaten uit niet-EU-landen zullen moeten importeren. Die zouden dan weliswaar als post-consumer worden aangemerkt, maar zijn in de praktijk nauwelijks te controleren. Een deel van de bedrijven die de afgelopen jaren zijn overgestapt op composietkartons zal mogelijk weer terugkeren naar PET," voorziet Giesse.
Voor meer informatie:© Hugo Huijbers | AGF.nlMichael Giesse
Hordijk Verpackungen GmbH
Tel: +49 6104 76 88 915
m.giesse@hordijk‑pack.de
https://hordijk.nl/de/