Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zijn groenten- en fruittelers er klaar voor?

"2025 belooft een extreem droog jaar te worden"

Terwijl het groeiseizoen nog maar net op gang komt, lopen de zorgen onder groenten- en fruittelers op. De signalen zijn overduidelijk: 2025 ontwikkelt zich razendsnel tot een droog jaar, mogelijk zelfs extremer dan het beruchte 2018. Al vanaf februari blijft de regen uit, met een neerslagtekort dat inmiddels fors boven normaal ligt. En terwijl de temperaturen stijgen, daalt de waterbeschikbaarheid, zo geeft Agurotech aan.

© Agurotech

"De impact op de land- en tuinbouw is groot, vooral voor telers die afhankelijk zijn van beregening. Rivieren als de Rijn en Maas voeren beduidend minder water aan, grondwaterstanden zijn laag en in sommige regio's, zoals Noord-Brabant, zijn al de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater van kracht. Waterschappen doen hun best om water vast te houden, maar ook zij kunnen slechts beperkt ingrijpen."

Een seizoen vol risico's
Voor groente- en fruittelers betekent dit een jaar vol onzekerheden. "Want net nu de gewassen in hun groeifase zitten, wordt het water schaars. Droogtestress, opbrengstverliezen en extra kosten voor beregening liggen op de loer. Bovendien neemt in verzilte gebieden zoals Zeeland en delen van West-Nederland ook het risico op schade door zout water toe.
En alsof dat nog niet genoeg is, komt daar de toenemende druk vanuit regelgeving bij: Natura 2000-gebieden, strengere stikstofeisen, en beperkingen op wateronttrekking of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Telers worden geacht minder te gebruiken, terwijl de omstandigheden juist om méér vragen."

© Agurotech

Slim omgaan met water: technologie als bondgenoot
Juist in jaren als deze kan technologie het verschil maken, zo geeft het bedrijf aan. Agurotech biedt een systeem dat telers in staat stelt om veel preciezer en efficiënter te irrigeren. "De veldsensoren meten in realtime de vochttoestand in de wortelzone van het gewas, samen met temperatuur en EC (een indicator voor verzilting)."

Via een gebruiksvriendelijke app zien telers:

  • wanneer en waar water nodig is,
  • hoeveel vocht er daadwerkelijk beschikbaar is voor het gewas,
  • en of verzilting dreigt.

Agurotechs sensordata wordt gekoppeld aan actuele weersinformatie en lokale teeltmodellen, waardoor beregening geen gok meer is, maar een goed onderbouwde beslissing. Steeds meer telers combineren deze inzichten met geautomatiseerde beregeningssytemen wat leidt tot 20–40% waterbesparing zonder verlies aan opbrengst.

© Agurotech

Van gevoel naar precisie
Veel boeren nemen irrigatiebeslissingen nog op basis van ervaring of 'vinger in de grond'. "Maar in een jaar als 2025, waarin elk moment telt en water letterlijk goud waard is, is precisielandbouw geen luxe meer – het is noodzaak. Met technologie van Agurotech krijgen telers controle over wat zich onder het maaiveld afspeelt. Geen verspilling van water, minder stress voor het gewas, en meer zekerheid over een gezonde oogst. Zeker voor groente- en fruittelers met kwetsbare gewassen zoals spinazie, wortelen, uien, aardbeien of zachtfruit is dit een cruciale stap richting toekomstbestendige teelt."

Voor meer informatie:
Agurotech
Zekeringstraat 46
1014 BT Amsterdam
T: +31 (0)20 261 23 03
info@agurotech.com
www.agurotech.com

Publicatiedatum: