Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agreste

Franse slaprijzen fors omhoog

Op 1 april werd de Franse sla-oogst voor 2024-2025 geraamd op 398,6 miljoen kroppen. Dat is een daling van bijna 15 miljoen kroppen ten opzichte van vorig seizoen. Op de markt vertaalt die lagere opbrengst zich in flink hogere prijzen: in maart 2025 lagen de slaprijzen 69% hoger dan een jaar eerder en 51% boven het vijfjarig gemiddelde, zo meldt landbouwstatistiekdienst Agreste.

Kleiner areaal in het zuidoosten
Het Franse areaal krimpt dit seizoen licht en komt uit op 6.639 hectare, een daling van 1% ten opzichte van vorig seizoen. Vooral in het zuidoosten is een afname zichtbaar (-4%), waar kleinschalige telers in de gewasrotatie vaker de voorkeur geven aan bijvoorbeeld komkommer. In totaal zal de opbrengst met ongeveer 4% dalen, met de grootste klappen bij Batavia sla en andere kropsla-varianten.

Hoge prijzen
De marktsituatie is begin 2025 een stuk gunstiger voor telers dan eind 2024. Door de gewasrotatie, hogere kosten voor kasteelt (zoals energie of gewasbescherming), en schade door weersextremen zoals nachtvorst en harde wind, zijn er minder kroppen beschikbaar. Die schaarste stuwt de prijzen flink op. In maart lagen de telersprijzen bijna 70% hoger dan vorig jaar en fors boven het meerjarig gemiddelde.

Tussen mei 2024 en februari 2025 is er 26.600 ton sla geëxporteerd, een stijging van 16% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De import kwam uit op 85.700 ton, 6% meer dan vorig jaar. Daarmee liep het tekort op de handelsbalans met 2% verder op.

Bron: Agreste