De markt voor biologische bananen biedt kansen voor exporteurs die inzetten op kwaliteit, traceerbaarheid en duurzaamheid. Dit geldt vooral nu de spotprijzen hoger liggen dan de minimumprijzen die de Fairtrade-certificering garandeert. Toch kampt de sector met uitdagingen zoals watertekorten, de schimmel Fusarium en logistieke problemen, die aanpassing vereisen om groei te behouden.
© Valle del Chira
De Verening van Biologische Bananentelers van de Chira-vallei in Noord-Peru vertegenwoordigt 360 kleinschalige telers en ongeveer 300 hectare. Normaal exporteert de organisatie wekelijks 10 containers, in totaal ongeveer 500 per jaar. "80% van onze afzet gaat naar West-Europa, 15% naar de VS en 5% naar Canada", aldus Miguel Morales Zapata.
De afzet in 2024 verliep evenwel moeizaam. Naast logistieke problemen die de export met 10% hebben verminderd, heeft Fusarium hard toegeslagen. Eerst was er droogte, daarna juist te veel water, wat de schimmelproblemen verergerde. "We zijn teruggevallen naar 6 containers per week; de situatie is ernstig", zegt Morales.
© Valle del Chira
Hoewel Fairtrade een minimumprijs van $13,95 per karton van 18,14 kilo plus $1 sociale premie garandeert, liggen de spotprijzen momenteel hoger. In Ecuador is de spotprijs bijvoorbeeld $14, en dat al wekenlang. Echter, Fairtrade-contracten staan geen snelle prijsaanpassingen toe, waardoor telers niet direct profiteren van deze stijging.
© Valle del Chira
Voor 2025 richt de organisatie zich op herstel van de oogst, mede dankzij verbeterde watervoorziening uit het Poechos-reservoir. Daarnaast wil ze nauwere relaties opbouwen met nichemarkten die waarde hechten aan kwaliteit en sociale betrokkenheid. "Een nicheklant merkt het meteen als er een container ontbreekt, veel meer dan een grote importeur. Daarom streven we naar duurzame, hechte relaties", zegt Morales.
Op de lange termijn is het doel duidelijk: het merk 'Banano Peruano' vestigen als synoniem voor kwaliteit, duurzaamheid en veerkracht op de wereldmarkt.
Voor meer informatie:
Miguel Morales Zapata
Asociación Valle del Chira
Tel: +51 968 124 224 (Peru)
asoc@valledelchira.com / miguel.mz.agro@gmail.com
www.valledelchira.com