Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers in Dakhla aangespoord om hun markten te diversifiëren

Sinds de arresten van het Europees Hof van Justitie, die de landbouwovereenkomsten tussen de Europese Unie en Marokko ongeldig hebben verklaard en de etikettering van producten uit de Marokkaanse Sahara als "geproduceerd in de Westelijke Sahara" hebben opgelegd, staan telers in de regio Dakhla voor de uitdaging om hun markten te diversifiëren. Dit stelt Fouad Zouhair, een teler en lid van de economische belangenorganisatie AJIDA.

© Ajida

Zouhair is samen met verschillende telers uit Dakhla, het belangrijkste teeltgebied voor groente en fruit in de zuidelijke regio's van Marokko, verbaasd over de uitspraken van het Europese Hof. Hij zegt: "Wij zijn de oorspronkelijke bewoners van de regio die het Europees Hof beweert te verdedigen. Wij zijn ook een van de allereerste telers in de tomaten- en meloenensector en we exporteren onze producten met trots onder het label 'made in Morocco', en dat zullen we blijven doen."

Het Europese Hof heeft een termijn van 12 maanden vastgesteld vanaf de uitspraak, in oktober 2024, om de uitspraak in werking te laten treden. "In de tussentijd exporteren we onze producten gewoon. We vertrouwen erop dat Comader (de Marokkaanse organisatie die telers vertegenwoordigt) onze belangen zal verdedigen en de Europese beslissing ongedaan zal maken. Ik sluit me aan bij mijn collega-telers door te zeggen dat we nooit zullen accepteren dat onze producten een ander etiket krijgen dan 'made in Morocco', zelfs als dat betekent dat we de Europese markt helemaal moeten verlaten," voegt Zouhair toe.

© Youness Bensaid | AGF.nl

In deze context is marktdiversificatie cruciaal en dringend voor telers in de regio, waar de productie van groenten en fruit snel toeneemt. De teler stelt: "Het Verenigd Koninkrijk, dat de Europese Unie heeft verlaten, is inmiddels onze belangrijkste markt. We exporteren ook grote hoeveelheden tomaten en Cantaloupe naar Frankrijk, die vervolgens in heel Europa worden herverdeeld. Er is een reële kans om onze exportvolumes naar het VK te vergroten, evenals naar andere markten met een hoge vraag, zoals West-Afrikaanse landen en Noord-Amerika."

De teelt van groente en fruit voor de export is relatief nieuw in de regio Dakhla, maar ontwikkelt zich snel, mede dankzij de optimale weersomstandigheden en recente investeringen in infrastructuur. Zouhair legt uit: "De regio profiteert van de vele zonuren, wat de fotosynthese bevordert en een vroege oogst en zelfs jaarronde teelt mogelijk maakt. De Cantaloupe en watermeloenen uit Dakhla komen als eerste op de markt, al in maart, wat een uitstekende commerciële periode is. Het tomatenseizoen is lang en loopt het hele jaar door, van juli tot juni. De kwaliteit van het fruit is uitstekend en heeft het vertrouwen van klanten gewonnen. De vooruitzichten zijn veelbelovend, vooral met de start van de zeewaterontziltingsinstallatie in 2026, die tussen de 5.000 en 6.000 hectare zal bedienen."

© AJIDA

"In Ajida zijn we een groep jonge Sahrawi-telers die sinds 2017 actief zijn op een areaal van 100 ha. We telen Cantaloupe en cherrytomaten voor de export onder contract, en watermeloenen voor de lokale markt," besluit Zouhair.

Voor meer informatie:
Fouad Zouhair
AJIDA
Tel: +212661443591
fouadzouhair21@gmail.com