Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Omnipack Reyniers

In Primeur nummer 21 van 27 februari 1987 met special Wegen en verpakken een artikel over Omnipack Reyniers, dat gespecialiseerd is in het verpakken van citrus en ander fruit. Lees hier het hele artikel.

Voor inpakken van citrus: Omnipack Reyniers verwerkt jaarlijks 2 miljoen lopende meter netmateriaal

"Als je een grote klant als Delhaize hebt die op het punt van kwaliteit en versheid van zijn fruit zeer veeleisend is, moet je wel over de beste verpakkingsmachines beschikken die er op de markt te krijgen zijn. Wat dat betreft voldoen de volautomatische machines van Affeldt die we in bedrijf hebben aan onze hoogste verwachtingen. Ze zijn bijzonder bedrijfszeker en werken in één woord perfect."

De heer Willem A. Reyniers, zaakvoerder-beheerder van Omnipack Reyniers

Dat zegt Willem A. Reyniers, zaakvoerder-beheerder van Omnipack Reyniers PVBA te Waarschoot. Het bedrijf is al zo'n tien jaar gespecialiseerd in kleinverpakking van citrus en ander fruit. In de vestiging te Waarschoot gaat het om het in pakjes verpakken van grapefruit en sinaasappels terwijl de afdeling te Hever-Boort-meerbeek bij Mechelen appels, peren en tomaten onder film op pulpschaal verpakt.


Na aanvoer worden de grapefruits op de opvoerband gestort

Tien jaar geleden werd Omnipack door Willem Reyniers (58), die altijd al in de fruitsector werkzaam is geweest, opgericht. Gestart werd met één Affeldt-verpakkingsmachine die een capaciteit van 80 dozen per uur had. Maar al spoedig werd de aanschaf van een tweede en later een derde machine noodzakelijk om aan de stijgende opdrachten te kunnen voldoen. De drie machines in lijn opgesteld produceren nu gemiddeld 300 dozen per uur of 5 ton gewicht. Reyniers: "Voor een bedrijf als het onze dat de aanvoer nog dezelfde dag moet verwerken en afleveren is de serviceverlening van de leverancier van de machines bijzonder belangrijk. Wat dat betreft hebben we zeer goede ervaringen met de firma Van Cleeff en Lammers uit Nieuwerkerk aan de IJssel in Holland."

De rollen netmateriaal in beeld. Vorige jaar verwerkte Omnipack Reyniers 2 miljoen lopende meter net

Pluspunten
Eén van de grootste pluspunten van de Affeldtmachines vindt Reyniers de mogelijkheid tot het exact afstellen van het gewicht. "Na de versheid van het produkt is dat wel de strengste eis van onze afnemers." In 1986 produceerde Omnipack Reyniers 8 miljoen schalen fruit en werd 2 miljoen lopende meter net gebruikt.

Het fruit passeert de volautomatische verdeler

De netten citrus worden precies op gewicht op de afvoerband geplaatst op weg naar de einddraaitafel

Nadat het citrus op de opvoerband is gedeponeerd worden de papierwikkels automatisch afgezogen. Daarna wordt het produkt op een leesband visueel op kwaliteit gecontroleerd. Vervolgens wordt het fruit naar een verdeelband gevoerd waar elektronische ogen produkten volautomatisch over de drie machines verdelen. Het fruit wordt verder in de machines geteld, gewogen, voorzien van een strookje met het gewicht en de prijs per kg alsmede de datum van de verpakking. Het allerbelangrijkste is dat de netten nooit te weinig gewicht inhouden. Daarvoor zorgt een elektronisch computergestuurde weegschaal die precies het juiste gewicht vastlegt. Tenslotte wordt het produkt via de afvoerband naar de draaitafel geleid om in dozen van gelijk gewicht verpakt te worden.

De gevulde netten belanden tenslotte op de draaitafel om in dozen te worden verpakt

Zegt Willem Reyniers tenslotte: "Onze gehele bedrijfsorganisatie en planning is erop gericht om het inpakken en het beschikbaar stellen voor de consument op dezelfde dag te doen plaatshebben. Delhaize als onze voornaamste klant stelt die eis aan ons en wij zijn daarvoor verplicht alle dagen een gevecht met de tijd te leveren. Met de volle inzet van onze mensen lukt ons dat tot dusver zeer goed."

Bron: Primeur | Jaargang 2 | Nummer 21 | 27 februari 1987