Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wij kunnen alle granaatappelen verkopen, ook die met schilschade"

Nu het Zuid-Afrikaanse granaatappelseizoen van 2025 later in december van start gaat, heeft Star South, een van de grootste exporteurs van deze vrucht uit Zuid-Afrika, een andere aanpak gekozen om de hele waardeketen opnieuw te bekijken. In dit artikel legt Jaco Rheeder, Managing Director van Star South uit Wellington, die persoonlijk toezicht houdt op hun granaatappelprogramma, hun aanpak uit: "We maken gebruik van de unieke en lange aanvoerroute van het land naar de exportmarkt in het Verenigd Koninkrijk. We zijn een paar jaar eerder begonnen met een structurele aanpak van de hele Zuid-Afrikaanse waardeketen voor granaatappelen."

Hij zegt dat het ook niet zo gemakkelijk is om granaatappelen te telen als alternatief gewas als sommigen zouden denken. Het heeft zich ontwikkeld tot een meer professionele en georganiseerde sector in Zuid-Afrika. Daarom hebben ze de hele waardeketen van granaatappelen in Zuid-Afrika opnieuw bekeken.

"We hebben gekeken naar wat belangrijk is voor een teler, vooral bij granaatappelen. Hij kijkt naar het aantal tonnen dat aan het verpakkingsbedrijf is geleverd, wat de netto-opbrengst hiervan was voor alle fruitspecificaties minus alle bijbehorende verpakkingskosten om het netto-inkomen voor de teler te bepalen. We moeten een plan maken om de hele bak te verkopen. Traditioneel wordt het verpakt als klasse 1 fruit, verwerkingsklasse en de rest wordt verzonden voor sap. We werken samen met onze klanten om een markt te vinden voor elk mogelijk type fruit in de bak, van goedgekleurd groot fruit met weinig cosmetische gebreken tot kleiner fruit, fruit met verschillende gradaties van zonnebrand en zelfs gebarsten fruit zonder dat de pitten binnenin zichtbaar zijn."

"We hebben samen met hen verpakkingen ontwikkeld die geschikt zijn voor elk soort fruit en marktsegment. Dit is vooral belangrijk omdat we in sommige seizoenen veel klein fruit hebben dat niet kostenefficiënt kan worden ontdaan van pitte. Sommige jaren worden we geconfronteerd met fruit met buitensporige schilschade als gevolg van een winderige zomer en dan is het belangrijk om toegang te hebben tot de beste verwerkingsprogramma's die internationaal beschikbaar zijn. We hebben zelfs klanten die gebarsten fruit kunnen verwerken, zolang de zaadlijsten niet blootliggen. We zijn ook erg gefocust op de Zuid-Afrikaanse thuismarkt waar we innovatieve verpakkingsmaterialen gebruiken, zoals rechtopstaande zakken om de verkoop te bevorderen," legt Rheeder uit.

Naast deze aspecten heeft Star South ook gekeken naar het verzendproces en de houdbaarheid. "We hebben andere dingen gedaan. We begassen onze eigen containers voordat we laden met een product dat 100% voedselveilig is. We beginnen hier met het proces. We verpakken het fruit ook in speciaal ontworpen zakken onder gemodificeerde atmosfeer (MAP) om de vochtigheid en zuurstofblootstelling van het fruit te beheren en externe schimmelgroei te beperken, wat een grote vijand van granaatappelen is. We werken nauw samen met mensen in Turkije en Israël om onze naoogstprotocollen voortdurend te verbeteren om de houdbaarheid te maximaliseren en we doen ook proeven hier in Zuid-Afrika."

Star South bewaart een retentiemonster van elke geëxporteerde partij voor eigen referentie- en R&D-doeleinden. Ze helpen telers ook met de dure en tijdrovende audits die nodig zijn om toegang te krijgen tot de beste markten. "We zijn verantwoordelijk voor 80% van de granaatappelen die vanuit Zuid-Afrika naar het VK gaan, dus we nemen naleving zeer serieus. We helpen niet alleen met de lokale Siza-accreditatie, maar ook met GlobalGAP-certificeringen, M&S audit, Tesco Leaf, er zijn er zoveel waar telers zich aan moeten houden. We zorgen ervoor dat telers de juiste accreditatie hebben op verpakkings- en teeltbedrijfniveau. Telers zeggen vaak dat ze de accreditaties niet begrijpen, dat het erg duur is en dat er veel bij komt kijken. Zo kijken wij er niet tegenaan. Voor ons is het een absoluut plezier, we nemen de pijn uit het proces voor de teler, wat de teler ook nodig heeft, we accrediteren ervoor. Op deze manier versterken we de duizenden tonnen granaatappelen die elk jaar vanuit Zuid-Afrika naar het VK en de EU worden geëxporteerd," zegt Rheeder.

Hij zegt dat granaatappelen van oudsher werden aangeprezen als diversificatie en alternatief gewas, maar dat ze nu hebben geholpen om het te veranderen in een primair gewas voor telers. "Vervolgens moeten we controle krijgen over onze belangrijkste volumes. We werken samen met Christo Nortje, zelf granaatappelteler, als agronoom die technisch zeer sterk is om onze telers bij te staan en ons te helpen de sector te ontwikkelen. Tot voor kort zat hij in het orgaan van de sector Granaatappelen Zuid-Afrika. Hij heeft de telers door het eerste seizoen geleid en nu zitten ze in het tweede seizoen, waarbij hij alle teeltprocessen voor zijn rekening neemt. Ons doel is niet alleen om onze telers te helpen hun opbrengst te verhogen, maar ook om een meer uniforme teelt van fruit te krijgen voor de export."

"We hebben een marketingplan om de hele oogst te verkopen, dit heeft veel hoop gecreëerd voor telers. Het resultaat is dat de telers meer willen planten. Christo heeft ook een kwekerij en hij vermeerdert planten. Hierdoor hebben we controle over de belangrijkste volumes, over de kwaliteit en richten we ons op onze accreditaties om telers en categoriemanagers te helpen. We zijn druk bezig met bomen, de telers planten vijf hectare per keer. Ongeveer 20% van het areaal ligt in de noordelijke provincies, maar daar hebben we te maken met klimaatuitdagingen en die pakken we aan om te proberen de volumes in het vroege seizoen daar te vergroten, maar de hoofdteelt blijft in het mediterrane klimaat van de Westkaap vanwege de superieure kwaliteit die we hier kunnen telen. De risico's zijn minder omdat de Kaap in de zomer geen regen krijgt, in tegenstelling tot het noorden," zegt Rheeder.

Voor meer informatie:
Jaco Rheeder
Star South
Tel: +27 (0) 21 864 3655
[email protected]
www.starsouth.co.za