Het Zuid-Afrikaanse granaatappeloogstseizoen begint ongeveer 10 tot 14 dagen later dan vorig jaar, afhankelijk van de regio, door het koudere weer dat tot laat in de lente aanhield. De twee belangrijkste teeltgebieden in het noorden en de Westkaap beginnen hun respectieve seizoen maanden na elkaar. "Limpopo, Mpumalanga en de Noordkaap zullen naar verwachting eind december beginnen met oogsten, vanwege het andere klimaat vergeleken met de Westkaap. De Westkaap zal pas rond eind februari beginnen," merkt Kai-Uwe Molzahn op, voorzitter van de Pomegranate Association of South Africa (Pomasa).
Hij zegt dat ze een beter seizoen hadden in 2024, met meer geëxporteerde tonnen dan in 2023. "We hadden een verbeterd seizoen vergeleken met 2023 op basis van opbrengst per eenheid en teelt met 8.616 ton geëxporteerd heel fruit. Onze export had een verbetering van 0,75% ten opzichte van 2023, ondanks een daling in de Westkaap als gevolg van een verbeterde teelt in de noordelijke gebieden van Limpopo."
Het was vorig seizoen echter niet allemaal van een leien dakje, want ook de export van granaatappelen had te kampen met havenonderbrekingen en andere uitdagingen. "In de havens leidde de onderbreking van het transport tot een opstapeling van fruit in de koelopslag en er waren nog steeds kwaliteits- en prijsproblemen. De kosten van verpakkingsmateriaal blijven ook een uitdaging," merkt Molzahn op.
De Zuid-Afrikaanse granaatappelsector heeft de afgelopen vijf jaar het aantal geplante ha's met 25% zien groeien tot een totaal van 1.167 ha. Terwijl de West-Kaap de grootste regio blijft, was er een goede uitbreiding in de noordelijke delen van Zuid-Afrika, in het Limpopo/Mpumalanga gebied.
De verdeling van de cultivars wordt geleid door de meerderheid van Wonderful met 88% van de aanplantingen en 7.646 ton geëxporteerd, Hershkowitz 3% van de aanplantingen en 327 ton geëxporteerd, Acco 3% van de aanplantingen en 329 ton geëxporteerd, Emek en Kingdom hebben 2% van de aanplantingen. Er is een kleine hoeveelheid van verschillende andere cultivars die samen goed zijn voor meer dan 310 ton export.
De grootste exportmarkten voor Zuid-Afrikaanse granaatappelen zijn het Midden-Oosten, het VK, de EU en Rusland. De sector onderzoekt de mogelijkheden om ook naar de Amerikaanse markt te exporteren. "Op dit moment exporteren we nog niet naar de VS, maar we zijn druk bezig met marktontwikkeling en het begrijpen van de eisen van de VS. Nieuwe markten zijn moeilijk te openen en het proces is zeer tijdrovend," benadrukt Molzahn.
De sector heeft zijn zinnen gezet op een toename van de kwaliteit en kwantiteit van de export voor het seizoen 2024/25 met als doel een export van meer dan 10.000 ton in 2029. De hoogste exportcijfers van 9.831 werden bereikt in 2022. "Als de Westkaap de vorige volumes kan bereiken en de noordelijke gebieden blijven groeien - met een geschatte productiestijging van 20% in de komende twee jaar - dan kunnen we de volumes van 2024 met 15% tot 18% verbeteren. De vooruitzichten zijn positief en er zijn zeker groeimogelijkheden. De prijzen zouden hetzelfde moeten zijn als vorig seizoen, op voorwaarde dat het aanbod de vraag niet overstijgt," besluit Molzahn.
Voor meer informatie:
The Pomegranate Association of South Africa
Tel.: +27(0)21 870 2900
[email protected]
www.sapomegranate.co.za