In de Europese schappen is de aanwezigheid van Italiaanse pitloze druiven toegenomen in vergelijking met een paar jaar geleden. Dit wordt ook opgemerkt door Spaanse spelers, die Italië nu beschouwen als een concurrent om in de gaten te houden, mede dankzij de uitstekende kwaliteit en de aantrekkelijke presentatie van het Italiaanse product.
"De trend is duidelijk veranderd in de afgelopen 4-5 jaar, dankzij rassenvernieuwing", zegt Donato Fanelli van de Italiaanse Druivencommissie (CUT). "Italië, Europa's grootste teler en exporteur van druiven, begint ook een dominante positie in te nemen in de export van pitloze druiven. Het Italiaanse druivenareaal is drie keer zo groot als het Spaanse, maar tot nu toe betrof het vooral traditionele rassen."
![]() | ![]() |
De professionaliteit die de Italiaanse sector altijd gekenmerkt heeft in de teelt van traditionele rassen wordt nu ook toegepast op de verschillende pitloze variëteiten. "Al meer dan een eeuw zijn we niet alleen goed in het telen, maar ook in het zorgvuldig verpakken van druiven", legt Fanelli uit. "Terwijl in Spanje 80% van de druiven in punnets wordt verpakt, ligt onze kracht in de heterogeniteit van de verpakking, zoals los in houten kisten en kartonnen dozen. Om de toeleveringsketen beter te organiseren creëren we bij CUT een variëteitenregister, waarbij we rekening houden met elke teelt in Apulië, Sicilië en Basilicata. Het is de bedoeling dat ook de ontwikkeling van nieuwe druiven in de gaten wordt gehouden, zodat we de volumes die op de markt worden gebracht en het areaal van de pitloze rassen beter kunnen beheren."
Spanje blijft dus een interessante concurrent, maar ook Griekenland, de op twee na grootste producent van Europa, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "De oogst in Spanje begint gewoonlijk ongeveer twee weken eerder dan in Italië, maar er wordt gevreesd voor een overlapping en mogelijke problemen in seizoenen waarin de consumptie niet het normale niveau haalt. Wanneer de vraag naar groenten en fruit afneemt, bevindt ons land zich vaak in een nadelige positie, omdat de prijzen in het buitenland altijd agressiever zijn dan de Italiaanse, vooral door schaalvoordelen en een efficiënt beheer van de distributieketen. Het aanbod concentreert er zich namelijk in een klein aantal bedrijven. In Italië zien we daarentegen nog steeds een versnippering van het aanbod. Samenwerking komt hier nog niet echt van de grond, wat ten koste gaat van een gunstig prijsbeleid."
Voor meer informatie:
Commissione Uva da Tavola
Piazza Aristotele, 21
70018 Rutigliano (BA) – Italië
Tel: +39 342 719 6429
[email protected]
commissioneuvadatavola.it